Hoppa till innehåll

Unga böcker

Vi driver Unga böcker:

Malin Österman

Skrev sin kandidatuppsats i Förlagskunskap med Sofia (och med hjälp av ohälsosamma mängder Red Bull). Fastnade sedan lite till i universitetsvärlden och skrev en masteruppsats i Strategisk kommunikation, där varumärken, författare och svensk förlagsbransch stod i fokus. Arbetar numera med kommunikation och äger ett okänt antal exemplar av Svenska skrivregler.

Anser att de bästa läsupplevelserna är de som inte släpper taget, de som får en att fundera på det som varit och det som kommer. Försöker utforska nya genrer men glider lätt tillbaka in i de explosiva ungdomsböckerna, den drömska sci-fin och den livslånga kärleken, fantasy (jodå, det hela började med Prinsessan Papperspåse).

.

.

Sofia Ejheden

Abetar på ett bokförlag och har två kandidatuppsatser under bältet, en i Förlagskunskap och en i Litteraturvetenskap.  Faller lätt för allt som är pretentiöst men är lika delar förtjust i det gulliga och romantiska. Dostojevskij vs. Dessen, Eliot vs. Lindbäck och så vidare. Varför hålla sig till en genre när litteraturen har så mycket att erbjuda? Och varför sluta läsa ungdomsböcker trots att det var länge sen man kunde köpa halv biljett på bussen …?

.

Om varför Malin och Sofia föll för den unga litteraturen – och varandra: Vi träffades på en kurs i Förlags- och bokmarknadskunskap vid Lunds universitet. Under vår första fika upptäcktes det att vi hade en gemensam bekant, aktiv inom Mixed Martial Arts. Det är förstås helt irrelevant för den här bloggen, men det befäste vår vänskap på ett oväntat sätt. Sedan dess har det gått några år, men kärleken till litteratur, och framför allt ungdomslitteratur, har bara växt. Det är en genre som förtjänar all uppmärksamhet den kan få, för den sätter ord på känslor och upplevelser som inte försvinner bara för att man passerat sin 19-årsdag. Det är vad vi vill göra med den här bloggen; vi vill skriva recensioner som får er att springa till närmaste bokhandel (eller surfa in på Adlibris i lagom takt), vi vill hålla er uppdaterade om vad som händer inom genren, om nyheter och spännande aktuella händelser. Framför allt vill vi beskriva alla de fantastiska variationer som finns inom ungdomslitteraturen, minst lika många som inom skönlitteraturen (vuxenlitteraturen …), även om den ibland blir lite styvmoderligt (styvungdomligt?) behandlad. .

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: