Skip to content

Beautiful Creatures och vikten av en skämskudde

14 februari, 2013

Beautiful CreaturesI går hade filmen Beautiful Creatures Sverigepremiär och Unga böcker var förstås på plats (i viss förhoppning om att hitta en ny skojig serie à la Twilight).

Berättelsen handlar om Lena, som kommer helt ny till Ethans lilla, inskränkta sydstatsstad. Ethan själv har en pappa som inte kommit ur sitt rum sedan mammans död, och allt han gör är att läsa böcker och längta bort. Och drömma, drömma om en flicka vars ansikte han aldrig kan se tydligt nog. Så när den mystiska Lena sätter sin fot i hans klassrum dras han till henne direkt, trots att resten av staden, Lenas familj och Ethans blonda, överreligiösa ex gör allt för att de inte ska vara tillsammans. De stora problemen uppstår så klart när Lena avslöjar att hon inte är helt som alla andra, utan tillhör en stor släkt av besvärjare, och att hon på sin sextonde födelsedag kommer att väljas antingen av ljuset eller mörkret. Valet är inte upp till henne, utan till hennes inre natur, som kommer att avslöjas av månens sken.

Alltså, det är svårt att sammanfatta filmen utan att låta som en Harlequinnovell, men filmen fungerar ändå, mycket tack vare replikskiftena (om vi skulle skripta våra flirtiga konversationer skulle de låta precis så!), bra skådespelarinsatser och en fantastisk, suggestiv natur.

En snabb sammanfattning skulle bli klichéer och spänning, magi och en fantastisk Emmy Rossum. Emma Thompson gjorde också en härlig prestation som ond besvärjare utan några som helst skrupler. Däremot ska det sägas att kärlekshistorien mellan Lena och Ethan gick fort, så fort att vi blev lite fundersamma över när känslorna egentligen dök upp.

Filmen fick i slutändan Malin att bli mer sugen på att läsa boken, och Sofia mindre. Starkt underhållningsvärde, speciellt om du tycker om sydstatsaccenter, kvinnor som springer över ängar i stora klänningar eller inbördeskrigsromantik. Om du också känner dig pepp på att läsa boken; missa inte att den nyss kom ut på svenska under titeln Beautiful Creatures – mörka drömmar, livsfarlig kärlek.

Sofia och Malin

P.S. Det ska också sägas att filmtrailern för Stephanie Meyers The Host bådar gott!

Annonser
3 kommentarer leave one →
 1. 14 februari, 2013 2:17 e m

  Jag har läst boken – vilken jag älskade! – men inte sett filmen. Ännu. Spänd att se om filmen lever upp till boken. Tråkigt nog brukar de ju ofta försöka trycka ihop storyn så att den inte ska bli för lång som film…

 2. 15 februari, 2013 12:10 f m

  jag har läst boken och kan säga det är en helt annan sak än filmen, filmen är otroligt förkortad och man saknar supermycket om man läst boken först så kanske var bra som ni gjorde att se filmen först:)

  • 15 februari, 2013 12:22 e m

   Jag hoppas lite på en Director’s cut-känsla när jag läser boken. Att helt plötsligt få allt gosigt extramaterial och förstå mycket mer :)

   /Malin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: