Skip to content

Litterära podcasts och YA

20 januari, 2013

Children & YA Book Review PodcastHar en full student som kom hem vid fyratiden snott din morgontidning? Frukta inte! För här kommer lite bra podcast-tips så att du kan lyssna på spännande boksamtal till din frukost (lunch eller middag) istället!

(Det kan vara jag som bor i fel område eftersom jag regelbundet blir av med min morgontidning på helgerna, bor du lite mer städat får du njuta ändå.)

Först ut har vi Girls in the stacks egna YA podcast. Där handlar det om mångfald i ungdomslitteraturen, hur man får ett bokkontrakt och så intervjuar de författare om deras liv och skrivande. Inläggen kommer ganska sporadiskt, men det finns ett arkiv att lyssna sig igenom. De finns också på iTunes.

Sedan har vi Children & YA Book Review Podcast, som du hittar här. Det är bibliotekarier som avhandlar folksagor, bilderböcker, och bokomslag. De tipsar också om blogginlägg och samlar in bibliotekariepodcasts från lite olika håll och kanter.

Slutligen har vi Publishers Weeklys PW KidsCast. Trots sitt namn går den hela vägen upp till unga vuxna i sitt utbud, i det senaste inslaget kan du till exempel lyssna på en intervju med Gail Carriger som skrivit Etiquette & Espionage, en YA-roman som kommer nu i vår. Om jag inte missar hela arkivet så finns det inte så många avsnitt än, men förhoppningsvis kommer det fler under 2013.

På svenska sidan har vi Bokhoras Bokpodd, där varje avsnitt bjuder på ett brett utbud. Bland annat har de hunnit med en del fantasytips och bilderboksdiskussioner. Själv hoppas jag såklart på en YA-fördjupning i ett kommande avsnitt (kanske en intervju med Melina Marchetta?). Bokpodden finns på deras hemsida och på iTunes.

Det finns säkerligen otaliga andra bra podcasts som en ungdomsboksaficionado inte bör missa. Har ni några tips?

Malin

3 kommentarer leave one →
  1. 20 januari, 2013 12:00 e m

    Vad roligt med så många tips! Jag har lyssnat på I should be writing med Mur Lafferty, som vänder sig till oss som vill bli författare. Hon pratar om aktuella saker som har med skrivande att göra, och hon intervjuar också en författare i varje avsnitt. Lite sci-fi-fokus men ändå inte så det blir störande för den som inte gillar sci-fi.

  2. 15 april, 2013 9:31 f m

    Lisa Bjärbo och Per Bengtssons podd om ungdomsböcker – Allt vi säger är sant!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: