Skip to content

ALA Youth Media Awards – böckernas Oscar?

15 januari, 2013

#ALAymaHär på hemmaplan har vi Augustpriset, ett tillfälle då vi som tycker om barn- och ungdomslitteratur får passa på att slå vad om vinnare och odds samtidigt som vi kan känna oss litterära. I USA verkar motsvarigheten vara ALA Youth Media Awards, ett böckernas Oscar som Josie Leavitt kallar det på bloggen ShelfTalker.

Till skillnad från Augustpriset förekommer inte nomineringar, utan det är olika grupper med bibliotekarier och annat branschfolk som väljer från hela årets skörd direkt (jag misstänker att det är ett jobb som tar tid). Det handlar inte heller om helt fasta kategorier, utan det är ett sammelsurium av priser som delas ut, ofta till ära av ett stort författarskap. Som exempel har vi Randolph Caldecott Medal, John Newbery Medal, Laura Ingalls Wilder Award och Michael L. Printz Award.

I tillägg till vinnarna finns det böcker som får hedersomnämnanden, och vill du veta vilka som fick priser 2012 kan du kika här. Det ska sägas att de som hamnar på den här listan (och kanske speciellt Newbery- och Printzpriset) ofta är böcker som vi får se på våra svenska hyllor också.

Här finns en liten trailer att titta på, även om den tyvärr gör att Oscarsliknelsen haltar (var är galakläningarna och frackarna undrar jag?).

.

Är det inte riktigt din kopp med te att titta på en livesändning från prisutdelningen den 28:e januari kan du också följa uppdateringarna på ALAs Facebooksida eller hålla koll på #ALAyma på Twitter. För en gångs skull sker den på en okej tid i Sverige, då avslöjandet sker klockan 08.00 i Seattle (17.00 svensk tid).

Personligen tror jag att The Fault in Our Stars kommer få lite kärlek, men det som ska bli riktigt spännande är att få se guldkornen som jag inte hört talas om tidigare.

Malin

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: