Skip to content

Faking 19

27 december, 2012

Faking 19
Alyson Noël
St Martin’s Griffin
2005

Faking 19Ni vet den där känslan när man gett sig in i en bok och förväntar sig något lite edgy och utmanande, men istället får händerna fulla med en episod från Fullt hus? (Om jämförelsen är lite daterad går den också att ersätta med valfri serie som visas på Disney channel.) Den känslan får jag när jag läser Faking 19.

Huvudpersonen, 17-åriga Alex (vars namn jag kontinuerligt glömmer, inte ett bra tecken) bor i Orange County med sin ensamstående mamma. Hon är ung, söt och relativt populär, bland annat för att hennes bästa vän är M, tjejen som alla vill vara eller vill vara med. Tillsammans drar de titt som tätt från skolan och beger sig in till L.A. för att uppleva något mer än sitt vardagslunk. Problemet är att där M och Alex en gång var varandras sociala jämlikar så sjönk Alex och hennes familjs ekonomiska status efter att deras pappa drog iväg, något hennes mamma inte helt kommit över ännu. (Sådan tur då att Alex är gudabenådat duktig på att plocka ihop outfits från second hand-fynd, scener som Noël kärleksfullt beskriver!) M klarar också av att hålla ihop livet trots festande medan Alex betyg har sjunkit i botten. Det har gått så långt att det inte ens är säkert att hon kommer få ta studenten. Med en osäker framtid blir det istället lättare att låtsas vara äldre och kasta sig ut i L.A.s nattliv, något som får komplicerade följder.

Faking 19 har alla element som behövs för att hålla igång en historia: en fantastiskt omgivning, en vänskap med slitningar, en familj i upplösningstillstånd och även en social dimension à la Veronica Mars, hur det är att försöka klara sig ekonomiskt när alla runt omkring dig badar i lyx. Men det blir liksom aldrig något av det. Alex ska framstå som cynisk men känns mest trulig, och hennes stora vändpunkt var förväntad från sida tio i berättelsen.

Noël bygger upp en bra bakgrund, men den lovar hela tiden mer än vad läsaren får. Det är som jag har fått ett första utkast i mina händer, ett utkast som måste rensas på klichéer och få en tydligare vändpunkt. Det finns spännande bitar och bra tillfällen att gräva djupare i karaktärerna, men det vi får är yta. Kanske en yrkesskada hos författaren efter ett liv i Laguna Beach?

Malin

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: