Skip to content

The Selection

13 december, 2012

The Selection
Kiera Cass
HarperTeen
2012

The Selection

I The Selection möter medeltiden dejtingprogrammet The Bachelor med generösa doser av Harlequin. Det är gosigt och på sina ställen väldigt fängslande. Samtidigt blandar Kiera Cass in en verklighet där kastsystem dikterar hela liv, och skolgång bara är till för de privilegierade. The Selection är full av kontraster, där den klassiska sagans ingredienser (fattig flicka möter den perfekta prinsen) blandas med politik och mystiska uppror. Ja, och så TV-kameror så klart.

Urvalet som titeln syftar till är det som sker varje gång en tronarvinge ska gifta sig, denna gång den stilige men stele Prins Maxon. För att kontrollera det strikt uppdelade folket, och ge de som har det värst lite hopp, sker ett allmänt urval bland landets unga kvinnor. 35 stycken väljs ut för att folket sedan i bästa sändningstid ska kunna följa deras framtida regents kärleksval.

Berättelsen handlar om America Singer, en ung kvinna som tillhör kastsystem 5 av 8. I det femte kastet befinner sig artisterna och konstnärerna, de som underhåller de rikare kasten. Trots protester anmäler sig America till slut till urvalet, om inte annat för att få tyst på sin mamma. Mot alla odds blir hon utvald, en ovanlighet då det brukar vara ont om flickor från femte kastet (och aldrig någon från de lägre). En vardag som främst tidigare bestått av att arbeta och se till att resten av familjen har pengar så att det räcker byts plötsligt mot ett oanat överdåd och intriger mellan 35 attraktiva unga kvinnor. Problemet är att America inte har någon som helst lust att vara i slottet, hennes främsta motivation är de pengar hennes familj mottar som kompensation. I tillägg har hon gått mot alla landets seder och förälskat sig i en pojke från det sjätte kastet, så när det visar sig att Prins Maxon både kan vara en bra vän och kanske något mer blir livet helt klart mer komplicerat för America.

Världen som Cass bygger upp känns inte helt färdig och jag skulle säga att boken lutar mer mot att vara en vriden saga än en dystopi för tillfället. Samtidigt fascineras jag av världen, och jag håller tummarna för America, även om triangeldramat än så länge inte verkar ha en smärtfri lösning.

Det är väl ofrånkomligt att populärkulturen letar sig in i YA (se bara på Hungerspelen och Beauty Queens), men personligen når min pinsamhetsfaktor nya nivåer av allt som liknar dejtingprogram på TV. Det funkar helt klart bättre i bokform, men det bästa är att formen inte får passera utan att ifrågasättas, något som America gör på direkta och indirekta sätt. För hur lämpligt är det att välja ut en framtida livspartner framför rullande TV-kameror?

Men trots att boken ibland faller in i lite stela dialoger och älskar sina klichéer har den många försonande drag, bland annat en väldigt förnuftig hjältinna (jag uppskattar sunt förnuft hos mina litterära karaktärer):

”So you’re choosing him over me?” he asked miserably.

”No, I’m not choosing him or you. I’m choosing me.”

The Elite

Jag kommer definitivt lägga händerna på The Elite, uppföljaren, och redan i mars kommer novellen The Prince, som ger oss Prins Maxons perspektiv på The Selection. Jag ska inte heller missa att nämna att CW, kanalen bakom tv-serieversionen av Gossip Girl, har visat intresse för serien och ska börja filma ett pilotavsnitt i början av 2013 (ett nytt pilotavsnitt ska tilläggas, det första föll inte i god jord).

Malin

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: