Skip to content

Dystopier + Facebook = sant?

29 november, 2012

Nej, inte att Facebook sakta kommer leda oss till en dystopisk framtid (hoppas jag innerligt i alla fall…) men att Facebook-spel verkar vara det nya svarta när det kommer till dystopisk YA.

I våras var det Random House som slog på stort inför sin nya YA-satsning, dystopin Starters. Det var tillhörande e-böcker, en påkostad boktrailer, och inte minst, ett Facebook-spel.

Nu är det Putnam som gör en liknande satsning, fast på boken Legend av Marie Lu. Skillnaden ligger nog kanske i författarens engagemang, för innan Lu började skriva så arbetade hon som spelutvecklare, både för jättar som Disney såväl som för mindre nystartade företag, bland annat Online Alchemy som specialiserar sig på Facebook-spel. Det började med att hon utvecklade ett eget onlinespel baserat på Legends som drog över 12 000 besökare. Det gjorde att VDn för filmbolaget som håller på att göra om Legend till film fick upp ögonen för det (och varumärkesmöjligheterna…). Och resten är som man brukar säga, historia. Cities of Legend blandar gåtor, rollspel och sociala interaktioner och Lu kommer att uppdatera spelen och intrigerna allt eftersom hennes böcker släpps.

Egentligen borde jag väl göra det ultimata offret för er kära läsare, och spela bägge spelen. Men eftersom jag aldrig kommer förbi registreringsknappen kan jag avslöja att Starters Game har kallats för ”creepy and addicting”. (En varning, jag kan inte hitta en verklig person bakom blogginlägget, men eftersom det ligger på Random Buzz, en sida jag hej vilt gissar har något med Random House att göra, rekommenderar jag att man tar det med en nypa salt.)

Cities of Legend släpptes nyss, och Gamezbo har inga recensioner att ge mig så jag ger er den här speltrailern istället:

Malin

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: