Skip to content

Får det lov att vara en bronsstatyett?

27 november, 2012

Fast kanske är uppmärksamheten, för att inte tala om prissumman på 100 000 kronor, lite bättre än statyetten?

Vinnarna av årets Augustpris är utsedda och i vår favoritkategori var det ABC å allt om D av Nina Ulmaja som kammade hem priset med motiveringen:

En bokstavsbuffé fylld med spännande tillbehör, som överraskar med form och fantasi. Där allt är olika men ändå hör ihop. En bok som kan läsas på många olika sätt och där omslaget, bokstavligt talat, väcker läsarens känsla och nyfikenhet.

Om du inte kommer ihåg startfältet som den tävlade mot kan du kika in här. Ingerun på bloggen Boktjuven tippade Augustprisvinnare i söndags och där var Elin under havet favorittippad (den titeln höll vi också tummarna för här på Unga böcker). Dessutom fanns det en läsaromröstning, och trots att det är svårt att statistiskt säkerställa 11 röster så är det ganska intressant att se hur jämnt det var. Ingen solklar favorit från folkets sida (eh, elva intresserade?).

Vi ska inte heller glömma Lilla Augustpriset, där är det både allmänhetens röster och jurymedlemmarnas åsikter som spelar in. I år var det Ulrika Nettelblad med Route 66 som vann. Juryns motivering kallar läsupplevelsen för oförutsägbar, skruvad och träffsäker.

Du kan läsa Route 66 här, och vi rekommenderar den varmt! Om du förstår den får du gärna skryta om det i en kommentar.

Flyttat från en norrländsk by, hit, för att se världen och plugga spanska, och nu var hon besviken. Umeå var inte riktigt världen och spanska på universitetet var alldeles för lite mörka mystiska män och alldeles för mycket grammatik och fonetik.

Sofia och Malin

Annonser
4 kommentarer leave one →
 1. Jenny permalink
  27 november, 2012 11:08 f m

  Jag älskade novellen Route 66! Fångades in från första stund och gillade att vi bara får se händelserna genom ett litet, litet titthål som är Ebbas för publiken väl tillrättalagda version, såsom hon vill att det ska framstå.

 2. 30 november, 2012 8:52 e m

  Jag tyckte inte alls om ABC å allt om D jag höll tummarna för Elin under havet eller Jag älskar Manne.

 3. 30 november, 2012 9:47 e m

  Hej! Vad glad jag blir att se att ni skriver om (och till och med varmt rekommenderar!) min novell! Och att Jenny i kommentaren ovan också tyckte om den. Det är precis så det är tänkt, Ebbas version som är synnerligen färgad av Ebbas perspektiv. Historien hade definitivt blivit en annan om någon av de andra aktörerna fått berätta den…
  Men superkul att bli nämnd hur som helst, tack!

  • 1 december, 2012 1:45 e m

   Det var en jättehärlig läsupplevelse, det är alltid spännande när man plötsligt inser att man inte kan lita på berättarperspektivet, att alla antaganden man har gjort ställs på ända.

   Stort grattis till vinsten!

   /Malin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: