Skip to content

Den kanadensiska YA-satsningen

22 november, 2012

Vår stora granne i väst är ofta i fokus när det kommer till ny YA att klappa lite extra på. Men allt för ofta glömmer man (jag) att det finns en stor YA-marknad i Kanada också. Och nya böcker jag kan läsa utan att använda mig av Google translate är så klart alltid välkomna!

Till exempel har det lilla nystartade förlaget Fierce Ink Press nyligen gett ut The Night Has Teeth av Kat Kruger, och från beskrivningen på Goodreads känns den lite som Underworld möter An american werewolf in Paris. Fast en bok och, eh, bättre. Fierce Ink Press har valt att jobba med mer lokala författare, oavsett deras genre, och i tillägg driver de förlaget som ett kooperativ för att pröva sig fram till en mer gångbar affärsmodell för ett litet förlag. Förutom Krugers bok har de också gett ut två noveller i e-boksformat, vilket verkligen verkar vara en trend att hålla ett öga på.

Sedan har vi Mariko Tamakis (you) set me on fire som hennes förläggare på Penguin, Lynne Missen, klassar som New Adult:

I’ve been hearing more and more about this category of ‘new adult,’ and this definitely fits that,” says Missen. “It’s that category – upper teen into early twenties.

Ingen pyromani om jag förstår det hela rätt, men en huvudperson som blivit skadad av både eld och kärlek, och som vid sin collegestart träffar någon som skulle kunna skada henne ännu mer. Boken har jämförts med John Greens alster, och sägs ha gott om mörk humor.

Sist men inte minst har vi Arsenal Pulp Press. Förlaget är främst känt för sin LGBT- och mångfaldsinriktade litteratur men har i höst satsat på två nya titlar inom YA, en novellsamling (One in Every Crowd av Ivan E. Coyote) och en grafisk roman (Escape to Gold Mountain av David H. T. Wong). Även om titlarna har en ny målgrupp så har förlaget jobbat för att de ska vara kompatibla med deras tidigare utgivning.  Speciellt novellsamlingen fick mycket beröm på Vancouver Writers Festival, fast det bästa sättet att uppleva den är tydligen när författaren framför den på scen (kanske kan hittas på youtube?). Omtyckt är den i alla fall:

This is a collection of stories about growing up, being a kid, about family and its importance, about surviving childhood no matter the reason it’s difficult for you. It’s a book about growing up to be the person you really are, no matter who that is.

Har ni några kanadensiska tips? (Lite utanför ämnet kanske, men det ska sägas att Ru av kanadensisk-vietnamesiska Kim Thúy, översatt och utgiven på svenska av [sekwa], är fantastisk läsning om man vill ha lite mer Kanada i sitt liv.)

Malin

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: