Skip to content

Vinnaren av Astrid Lindgren-priset 2012!

15 november, 2012

I går samlades vi på Riddarholmen, hos Rabén & Sjögren, för att närvara vid prisutdelningen av Astrid Lindgren-priset. Priset instiftades av Rabén & Sjögren 1967 och delas ut varje år för, som det står, förtjänstfullt författarskap inom barn- och ungdomslitteraturen. Pristagaren mottager 50 000 kr. I enlighet med traditionen bjöds det på ostkaka och portvin och Yukiko Duke inledde med att hålla ett fascinerande samtal med Kitty Crowther som illustrerat Astrid Lindgrens aldrig tidigare utgivna Tomten är vaken.

Och sedan var det dags att avslöja mottagaren av årets Astrid Lindgren-pris … Nämligen förlagets egna Katarina Kieri! Med motiveringen:

Katarina Kieri lyckas skriva lika starkt och träffande för alla åldrar. I ungdomsromanerna är spänningen påtaglig, den lurar i undertexten och i relationerna. Hon lyckas alltid hålla på hemligheten och läsaren drivs vidare, djupare in mot själva brännpunkten. Genom precisa iakttagelser av till synes små detaljer skriver Kieri fram stort drama, livsavgörande händelser och psykologiskt skarpa porträtt. Också i böckerna för yngre barn finns en fin psykologisk blick och dilemman skildras ur ett strikt barnperspektiv med subtil humor och stor värme.

Jättekul tycker jag, stort grattis Katarina! Jag har varit supersugen på att läsa hennes senaste, Mellan dig och dig, men det har ännu inte blivit av. Blir snar ändring på det kan jag meddela. (Varför är det egentligen så, varför gör ett pris oss så mycket mer benägna att läsa ett författarskap eller en specifik bok? Hello Nobelpriset, Augustpriset osv osv.)

Är du nyfiken på vilka som mottagit priset tidigare år, tycker jag att du ska klicka här.

Sofia

Annonser
One Comment leave one →
  1. 20 november, 2012 1:34 e m

    Ibland är det så att man blir jättesugen på att läsa en bok men att det inte blir av förrän den fått pris, men med Nobelpriset tycker jag att det ofta är okända författare som man kanske får upp ögonen för. (Fast jag är dålig på att läsa Nobelpristagare.)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: