Skip to content

Fang Girl

13 november, 2012

Fang Girl
Helen Keeble
Harper Teen
2012

Trodde du att det redan fanns tillräckligt många vampyrböcker? Då trodde du fel, för Fang Girl är ett fantastiskt tillskott till genren.

Och det säger jag inte bara för att den är en total nördfest med referenser till allt från Bram Stoker till Buffy. Nej, utan för att den klarar av att driva med samma ämne den kramar ihjäl, inte en helt lätt kombination. Sedan skadar det inte att Jane, vår hjältinna, är bitsk, använder sitt sunda förnuft och kan sina litterära klichéer utantill. Språket är både drivande och lättsamt utan att bli platt. Texten är dessutom otroligt citatvänlig, så jag har fått kämpa för att inte stoppa hela recensionen full av fnissiga utdrag.

Berättelsen handlar om 15-åriga Jane Green, vampyrkännare extraordinaire, med ett förflutet inom fanfiction (jag sa ju att jag älskar den!). En dag vaknar hon i en kista och hennes enda sällskap är en mobiltelefon. Och därifrån går det bara utför. Hennes sire blir bortjagad av vampyrjägare innan hon hinner få upp henne ur kistan. Hennes lillebror misstänker att hon är en zombie och inte en vampyr, hennes forskare till mamma injicerar deras guldfisk med Janes blod vilket gör att Janes första childe alltid måste ha tillgång till vatten och egentligen inte minns speciellt mycket.

Lägg till problemet med att vara femton, odöd och helt plötsligt få en otroligt tjusig, fransk vampyrkompanjon som ska beskydda dig från ett okänt hot. Eller det faktum att vampyrjägaren som verkligen vill ha tag på dig är sjutton, väldigt söt och inte riktigt verkar veta hur han ska hantera en vampyr som hellre drar dåliga ordvitsar än dricker hans blod.

Det Keeble lyckas med är att få en originell tvist både på vampyrernas styrkor och svagheter samt att låta allas personligheter träda fram. Jag avgudar Janes steampunk-fixerade lillebror, hennes beskyddande föräldrar och hennes lika delar psykopatiska och vänliga archnemesis. Jag tycker också om att IKEA får en ledande roll i bokens upplösning.

Jag skulle inte ha något mot en fortsättning, men jag vill framför allt ha mer att läsa från Keeble, för hon lyckas blanda humor, en drivande handling och små stygn av allvar som gör att jag måste pausa mitt i fnissandet och ta in en hel del viktiga budskap. Passa på att läsa bokens första sju kapitel här.

.

Och trots den Twilight-yra som nu är på topp igen i och med premiären av den femte (och absolut sista, flämt!) filmen så bör vi hålla Janes kloka ord i minnet:

Just because I like vampires doesn’t mean I’m stupid.

Malin

Annonser
5 kommentarer leave one →
 1. 13 november, 2012 4:31 e m

  Wow. Den verkar helt fantastisk. Och vad bra hon läste! (Och jag är inte ens ett vampyrfan … eller kanske just därför jag lockas av denna?) Lite på samma sätt som jag är väldigt sugen på att läsa Team Human …

  • 14 november, 2012 8:33 f m

   Jag är inte jättestor på vampyrlitteratur heller, mer än det jag plockat upp genom traditionell populärkultur (och alldeles för mkt Buffy), men just bokens förmåga att driva med allt gör att det kanske är bättre att ha den inställningen till vampyrer än att älska dem över allt annat? :D

   /Malin

 2. 14 november, 2012 12:27 f m

  (Apologies for English – I don’t speak Swedish)

  Thank you so much for the amazing review! I’m delighted and astonished that my little book has managed to spread so far around the world. I’m particularly thrilled to have readers in Sweden, as there is a bit of a Swedish connection in the story itself… *grin*

  • 14 november, 2012 8:31 f m

   I loved the book (actually finished it on long bustrip, almost missed my bus stop because there was only one page left)!

   And of course, the Swedish connection made me laugh. And reconsider IKEAs personnel policy ^^.

   And because I desperately want to know, will there be a another book about Janes continued adventure, or is the rest, as they say, history?

   /Malin

   • 16 november, 2012 12:19 f m

    I’m actually writing the sequel now, in which Jane meets the inevitable hot werewolf. Unfortunately I don’t yet have a contract for it – I’m hoping that FANG GIRL will do well enough that HarperTeen will be interested in buying the sequel!

    In good news, though, I _do_ have another book coming out next year (also from HarperTeen). It’s not a sequel to FANG GIRL, or set in the same world, but it’s another YA paranormal comedy with the same style of humour. It’s called NO ANGEL, so you can probably guess what I’m parodying this time… *grin*

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: