Skip to content

Nedräkningen till Världsboknatten har börjat

9 november, 2012

Natten den 23 april 2013 är det dags igen (bara 165 dagar kvar!). Den stora frågan är inte, som ni säkert sitter och tänker just nu: Varför i hela friden skriver Malin om något som inte händer förrän om fem månader?

Nej, den stora frågan är så klart: När kommer World Book Night slå igenom i Sverige?

De länder som deltar i World Book Night (till exempel StorbritannienUSA och Tyskland) väljer ut mellan 20 och 30 titlar som sedan sammanlagt delas ut i en miljon exemplar. Organisationen ser olika ut i olika länder, men i grund och botten handlar det om att författare, förlag, tryckerier, distributörer och andra aktörer bidrar med rättigheter, tid och pengar för att nå nya, och i många fall, ovana läsare. Böckerna kan sedan hämtas upp på olika ställen, till exempel bokhandeln, eller så delas de ut av eldsjälar (Stephen Fry och Alexander McCall Smith hörde till de kändisar som var en del av projektet i Storbritannien 2012). I Storbritannien delas böckerna även ut i fängelser och via bibliotek.

I USA har redan titlarna som ska distribueras 2013 blivit utvalda, och det är en salig röra av nytt och klassiskt, humor och allvar, och även John Greens Looking for Alaska har kommit med.

I det andra numret av Svensk Bokhandel förra året skrev Lasse Winkler i sin ledarkrönika om Världsboknatten och kallade det ett underbetyg till den svenska bokbranschen att den inte ens börjat prata om att delta. Jag håller med, men jag hoppas att framgångarna i de andra europeiska länderna som deltar kommer göra förlag, bokhandeln, bibliotek och intresseorganisationer sugna på att delta. Ett extra tillfälle att hylla läsandet och försöka snärja nya läsare kan väl aldrig vara fel?

De här fina orden från Margaret Atwood säger väl egentligen det mesta om varför världsboknatten är en bra idé:

”Books without readers are like musical scores without players. And unless people are introduced to the joys of reading, reading books will disappear. World Book Night allows passionate readers to share the books they adore. And it’s a gift … gifts make powerful statements”

Malin

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: