Skip to content

Den sista utvägen

6 november, 2012

Den sista utvägen
Karina Berg Johansson
Rabén & Sjögren
2012

När Julies mamma dör tvingas hon flytta till Vägsände, någonstans långt ute på landsbygden, där hennes moster bor. Men människorna i Vägsände är märkliga och stämningen rejält mystisk. Julie blir kompis med Ivar, killen som varnar henne för klassens elaka tjejer, Sonja och Vera, och som alltid försvinner närmast spårlöst när hon behöver honom som mest. Sonja och, i synnerhet, Vera försöker göra livet så surt som möjligt för henne, särskilt efter att Veras ex börjar visa Julie intresse. Och mitt i allt det konstiga och främmande dyker Leander upp, den snyggaste kille Julie någonsin sett. Vem är han? Var kommer han ifrån? Först vill Julie inget hellre än att återvända hem, lämna Vägsände långt bakom sig, men efter att hon mött Leander blir hennes mål ett annat. Hon bara måste ta reda på mer om honom, träffa honom igen.

Men det vilar något skumt över Vägsände och konstiga saker händer. Varför är alla så rädda för mörkret? Och vad är det för varelser Julie ibland tror sig se utanför fönstret?

Jag gillar att Julie inte tar den övernaturliga förklaringen till sig särskilt lättvindigt. Det är en smått obehaglig berättelse som definitivt har mörkerrädsla-potetial (perfekt att läsa under Halloweenhelgen!). En stund är det också oförutsägbart, men en bit in i boken önskar jag att Julie hade ifrågasatt det som sker mer, att hon skulle börja kräva svar. Människorna runt omkring henne är kontant hemlighetsfulla och kryptiska, och Julie låter det bara passera.

Det är en dock en härlig bok, småläskig och spännande. Som Twilight på svenska, mer jordnära (om man nu kan säga så om … eh, ”varelserna” som figurerar i boken …?), mindre sockrig romantik och lite mer nattsvart obehag. Bikaraktärerna ger mersmak, särskilt Leander som verkar vara urtypen för den-typiske-killen-tjejen-faller-för. Men är han vad han utger sig för att vara? Vad är egentligen hans hemlighet?

Det kommer en till bok om Julie, såvida jag har förstått saken rätt, och den ser jag mycket fram emot. Jag, som egentligen inte alls är särskilt förtjust i bokserier (bortsett från Harry Potter that is. Alltid bortsett från Harry Potter …).

Sofia

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: