Skip to content

The incredible random penguin

31 oktober, 2012

Ryktena började gå förra veckan och i måndags kom bekräftelsen, Random House och Penguin ska slås samman och bilda ett enormt förlagshus. Förutsatt att det godkänns av de olika konkurrenslagarna sammanslagningen måste passera. Det är såklart en annan femma. För det är inte som att de två ägarna av Penguin och Random House, Bertelsmann och Pearson, inte regelbundet hamnar under granskning för stora sammanslagningar.

Twitter-användare världen över kunde glädja sig, det fanns ju så underbara skämtmöjligheter (personligen tror jag att #randompenguin är min favorithashtag någonsin).

Vad betyder det rent konkret? Låt oss ge det ett svenskt perspektiv lånat från Martin Aagård på Aftonbladet:

Det är som om Bonniers och Norstedts skulle gå samman. Om Bonniers och Norstedts varit världens största bokförlag.

Annars innebär det att amerikanska agenter funderar på om det betyder sänkta royalties och förskott, för att det finns färre konkurrenter som kan buda mot varandra. De kommer att kunna utmana Amazon, och arbeta mot en e-boksmodell som de föredrar. Det betyder att brittiska klassiker och amerikanska stjärnförfattare hamnar under samma tak, och att ett förlag kommer få en otrolig makt att påverka återförsäljare.

Den frågan som verkligen intresserar mig är vad det här stora företaget, med sina egna aktieägare med krav på vinst, ska göra med sina konkurrerande imprints. För det finns ett par av dem. Detta är vad de lovar:

The publishing imprints of the two companies will remain as they are today, competing for the very best authors and the very best books.

Fast logiken dikterar att det inte är speciellt smart att ta marknadsandelar av sig själv, så jag undrar om det här är ett löfte som kommer att infrias eller brytas. Den cyniska sidan av mig gissar på det senare alternativet.

Malin

No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: