Skip to content

Only väg is upp

30 oktober, 2012

Only väg is upp
Emmy Abrahamson
Rabén & Sjögren
2012

Filippa i Only väg is upp gör det som så många av oss önskade att vi gjorde, eller för all del, det så många av oss faktiskt gjorde. Hon lämnar tryggheten i Sverige för äventyret och lyckan i ett annat land. I detta fall rör det sig om London och The Royal Drama School, världens bästa scenskola. Men vägen dit är krokig och fylld av oberäkneliga och icke-värda killar, skyhöga boendekostnader med läskiga hyresvärdar och kampen för att få, och sedan behålla, extrajobbet för att ekonomin ska gå ihop.

Only väg is upp är första delen i en trilogi och det känns lite grann som att boken från början omfattat hela Filippas Londonhistoria och sedan kapats i tre delar för att öka den potentiella efterfrågan och populariteten. Få oss som gillade första delen att längta efter kommande delar. Författaren Emmy Abrahamson berättade vid en författarfrukost jag var på att första boken handlar om hur Filippa kommer till London, den andra om hennes tid på skolan och den tredje om hur hon efter skolan försöker lyckas på egen hand, på de stora scenerna. Only väg is upp känns väldigt mycket som en startsträcka, en presentation av huvudkaraktären Filippa och en snabb introduktion till de andra karaktärerna i boken. Jag gillar hennes rumskompisar, men får inte något riktigt grepp om dem. Jag avskyr killen som tar hennes oskuld, till följd av en vacker påhittad historia som hon faller pladask för, medan han bara var ute efter njutning för stunden. Just att Filippa vägrar inse detta är både irriterande och trovärdigt. För han saaa ju så, och han looovade ju att ringa (åh, varför gör han inte det då!?), och åh, varför sa han så fina saker och varför sa han att skulle ringa om han inte tänker göra det, och dumma idiot, varför hör du inte av dig?! Ungefär så, någon som känner igen sig? Men ingen, förutom Filippa, får tillräckligt mycket utrymme för att jag ska tycka mig känna dem. Och killarna som dyker upp blandar jag mest ihop. De övriga två böckerna kommer säkert ge både karaktärer och story mer kött och jag ser fram emot att läsa vidare om Filippa. Det är en trevlig historia som känns äkta och realistisk. Om man åker till London för att söka in på scenskola är jag övertygad om att det är precis så här. Vilket kanske inte är så konstigt med tanke på att författaren själv gjort allt detta; bott i London, sökt till scenskolan … Hon torde helt enkelt ha koll på läget och det märks. Allt är beskrivet på högsta allvar med en rejäl portion humor som känns uppfriskande och ärlig. Nästa bok, Stjäla the show, släpps nästa år.

Som ni säkert vet är Only väg is upp nominerad till Augustpriset i barn- och ungdomsklassen. Så här lyder nomineringen:

Med humorn som vapen och överlevnadsstrategi beger sig Filippa till London för att förverkliga sina drömmar. I denna samtida äventyrsroman lär hon sig bemästra storstadsdjungeln och företar en yttre och inre resa som överraskar – både henne själv och läsaren.

Sofia

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: