Skip to content

Entangled Publishing startar New Adult-imprint

14 oktober, 2012

Genren/målgruppen New Adult fortsätter att skönja framgång i den anglosaxiska boksfären. Eller framgång och framgång, förlagen tycks åtminstone fast beslutna att ge den en ärlig chans, vilket gör att antalet titlar växer i antal. Nu meddelar dessutom Entangled Publishing att de startar ett New Adult-imprint (läs NA Alleys intervju med Senior Editor Heather Howland här). Heather menar att New Adult kan vara högst varierande till stil och innehåll, och poängterar att många definierar det som vuxen romantik med äldre karaktärer än i YA, men att huvudhållpunkterna består i en efter-high-school-miljö, där protagonisterna tar sina första trevande steg i den verkliga världen med allt som följer på köpet – ansvar, beslut och insikt. Det ÄR en spännande och omvälvande tid i våra liv, de där första trevande vuxenstegen, när man plötsligt måste stå på egna ben, ta egna beslut och likaså konsekvenserna för sina misstag – på allvar.

Heather Howland vill ge ut böcker om 18-21-åringar och deras första möte med verkligheten, första riktiga kärleken och kanske viktigast av allt – hur de måste ta ställning till vilka de egentligen är. Hon exemplifierar vilken typ av böcker de söker till sin utgivning med: Easy av Tammara Weber, Where She Went av Gayle Foreman, Hushed av Kelley York och Beautiful Disaster av Jaime McGuire. (Sistnämnda har jag läst och avgudade.)

Planen är att starta New Adult-utgivningen sommaren 2013 med titlar som Hushed av Kelley York och Ward Against Death av Melanie Card. Entangled Publishing ger i huvudsak ut romance, vilket också i deras New Adult-böcker kommer att vara huvudmotiv. Sexet kommer att ligga på en lämplig nivå, tanken är ju att denna genre i huvudsak ska läsas av tonåringar som vill ha lite mer ångande hetta än de får i YA. Och genom all sexuell spänning som kommer att sippra fram längs textraderna, är Howland övertygad om att inte heller de vuxna läsarna kommer att bli besvikna.

För min del får New Adult gärna växa i antal böcker (oavsett om vi tänker klassa det som en egen genre eller inte). Jag gillar tanken på att få en bredare utgivning innehållandes karaktärer av lite högre ålder än i den vanliga ungdomsboken. Handlingar som utspelas i en värld som för inte alls länge sen även var min. Universitetsstudier, vänner och kärleken, ihop-flyttandet och vuxenblivandet. Jag var inte medveten om att jag saknade böcker med sådant innehåll, men nu längtar jag som höstkalla händer efter en varmgosig filt.

Jag hoppas dock att Entangleds New Adult-imprint (som ännu inte fått ett namn) får lite snyggare omslag än dem på moderförlaget. De ger mig harlequinrysningar (och obs; inte på det bra sättet).

Sofia

 

Annonser
3 kommentarer leave one →
 1. Zachan permalink
  16 oktober, 2012 7:53 e m

  Gimme gimme gimme =) Jag är helpeppad på YA för lite äldre. Har själv tänkt en hel del på att det inte riktigt finns för lite äldre målgrupper, så böcker om 18-21 låter suveränt.

  • 17 oktober, 2012 12:02 e m

   Eller hur! Känns som att den åldersgruppen har blivit förbisedd i dagens utgivning.
   /Sofia

Trackbacks

 1. Hur mycket New Adult läser du? « Unga böcker

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: