Skip to content

Bokbloggarnas litteraturpris och norska bloggdebatter

10 oktober, 2012

I morgon är det dags för årets stora litterära avslöjande, men som tur är finns det fler priser än Nobelpriset. (För något säger mig att det kommer dröja innan vi får en författare som skriver YA där. Om inte Joyce Carol Oates vinner, för då utlovar jag ett stort hedrande inlägg direkt efter att Englund pratat färdigt.)

I dagarna öppnade nomineringen till Bokbloggarnas Litteraturpris 2012. Det instiftades av Breakfast Book Club 2010 och är precis vad det låter som, ett pris där bokbloggare får en chans att hylla sina favoriter. Alla som bloggar om böcker (sporadiskt eller hela tiden) får nominera böcker. De 10-15 titlar med flest nomineringar blir sedan finalister, och bland dessa får de som var med och nominerade förra året rösta fram en vinnare.

Jag vill framför allt se finalistlistan, där känns det som om att man kan hitta många spännande läsidéer. Och så gör det mig glad att den svenska bokbloggssfären är så etablerad att man kan få den typen av uppslutning kring ett pris.

När det kommer till etablerade sfärer, oskrivna regler och stark uppslutning har Norges bokbloggare bjudit på många bra inlägg under den gångna månaden. Där var det nämligen en bloggare som erbjudit det stora förlaget Cappelen Damm bra recensioner av deras böcker, mot betalning. (Är det helt förmätet att säga att det inte var en bokbloggare? Kika in på fotballfrue.no). Förslaget i sig är mycket kjekt:

– Per i dag er bloggen en stor del av jobben min, og på grunn av dette kan jeg ikke drive med gratis markedsføring. Legger derfor ved en prisliste på forskjellige typer innlegg og håper på positiv tilbakemelding, skriver Berg i en e-post til Cappelen Damm.

Lägg till en bokbloggarträff med påföljande debatt under Bokfestivalen där bokbloggars kvalitet sågats och en bokbloggsturné som av misstag framstått som ett direkt reklamjippo så har du en liten del av de många och bra inlägg som dykt upp på senaste tiden. På Julies bokbabbel finns ett utmärkt inlägg, 6 myter om bokblogger og bokbloggerne, som rör både den aktuella debatten och många av de frågor som bokbloggare regelbundet måste ta ställning till. För en översikt över debatten kan du kika in här.

Finns det några myter om bokbloggare på den svenska sidan av gränsen?

Malin

Annonser
One Comment leave one →
  1. 11 oktober, 2012 9:00 e m

    Riktigt intressant, tror att många av de myterna finns här med.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: