Skip to content

YA växer med den digitala utvecklingen

7 oktober, 2012

Enligt en undersökning som Bowker Market Research genomfört består 55% av alla ungdomsboksläsare i USA av 18-åringar och uppåt. Faktum är att den starkaste köpgruppen av den här typen av litteratur är 30-44-åringar, som då i hög grad dessutom köper böckerna för eget bruk.

Kategorier och givna målgrupper håller på att suddas ut. Till stor del kan det bero på alla de tie-ins som sipprar fram, överväldigar och exploderar på marknaden. Tv-serier som har böcker som förlagor blir allt fler – Game of Thrones, Pretty Little Liars, Gossip Girl osv – och likaså filmerna (som numera flödar över på alla håll och kanter). De som tittar tillhör alla åldersgrupper, unga som gamla, och genererar därmed uppmärksamhet till boken som serien eller filmen är baserad på.

Mest intressant i utredningen (dvs i de sammanfattande texter som går att läsa här och här) är det faktum att den digitala utvecklingen kan komma att betyda mycket för crossover-läsandet. Redan nu, i dag, är detta tydligt. Genom e-böcker blir vårt val av litteratur privat, här finns inget omslag som talar om för bussgrannen vad vi i själva verket läser. (50 shades, någon?) Ingen behöver således skämmas över sin bok (varför man nu ska behöva göra det egentligen), man behöver inte knata till olika delar av bokhandeln för att först köpa den där skönlitterära vuxenromanen och sedan ungdomsboken … någonstans … därborta … i ett hörn, utan allt finns lättillgängligt på internetbokhandeln via en enkel sökning.

Nu kan man (jag) ju tycka att det är trist att klimatet fortfarande är ett sådant att vuxet folk ”skäms” över sina ungdomsböcker. Att det inte är litterärt accepterat att låta sig uppslukas av, och älska, en så kallad ungdomsbok. Men om vägen till allmän acceptans består av e-böcker kan jag inte annat än att säga go for it. Det svenska e-boksläsandet har inte nått sin storhet än, men det kommer, undan för undan. Till och med jag, som hittills varit mycket konservativ i frågan (jag älskar mina fysiska böcker, känslan av papper mellan fingrarna och historien som rinner över sidorna är för mig omistlig) börjar överväga att införskaffa en iPad.

Sofia

One Comment leave one →
  1. 7 oktober, 2012 7:43 e m

    Det här med att skämmas över vilken bok man läser känns jättesynd, men det kanske blir så att även det suddas ut med den nya utvecklingen? Om fler vågar ge ungdoms-/crossover-böcker en chans ”i hemlighet” kanske de så småningom accepteras för det de faktiskt är – böcker. Det kanske blir någon sorts baklängesutveckling då, och böcker som i början oftast köpts som e-böcker kanske med tiden blir allt vanligare i fysisk form. Det skulle vara väldigt kul!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: