Hoppa till innehåll

Som om jag frågat

24 september, 2012

Som om jag frågat
Johanna Lindbäck
Rabén & Sjögren
2012

Johns sista sommarlov innan nian blev inte alls som han tänkt sig. Det började med att hans bästa kompis Lukas blev tillsammans med hans barndomskompis Saga, tjejen som John bott granne med under hela sitt liv. Saga, som han brukade ha Harry Potter-maraton med, cykla hem från skolan med, prata och fika med. Plötsligt har Saga blivit Lukas tjej och Lukas har blivit Sagas kille och de är inte längre Johns kompisar i första hand. Och hemma är stämningen mellan hans föräldrar hätsk, tills de en dag informerar sonen om att de ska pröva att bo ifrån varandra ett tag. För att se vad som händer.

Så vad gör man när ingenting känns bra, när fotbollen inte längre lockar, när bästa vännerna försvinner i periferin (med varandra) och man själv (mest sannolikt) kommer att bli ett varannan-vecka-barn?  Hur upprätthåller man en normal fasad när allting inombords gör ont?

I Som om jag frågat visar Lindbäck ännu en gång att hon är drottningen av svensk vardagsdramatik. Under några månader händer inget särskilt, samtidigt som allt händer. Berättandet är vackert lågmält och här finns en given mysfaktor. Men John genomgår också en kris som för honom är väldigt känslomässig. Tankar svischar, känslor växlar abrupt och någonstans mitt i alltihop står han och känner sig sviken och lämnad. Från nära håll ser John sina föräldrars äktenskap lösas upp, utan att riktigt veta varför eller hur han ska handskas med det. Han vet att det är pappa som vill bort, pappa som varit lättirriterad och sur hela sommaren, och han vet att mamma gråter i skymundan. På samma gång försöker han också få rätsida på sina vänskapsband och han lär känna Line, tjejen han kan både prata och vara alldeles tyst med.

Karaktärerna i boken är så fina, trovärdiga och härliga. Johns pappa är gymnastiklärare och ideell fotbollstränare, vilket innebär att alla ungar i skolan känner honom och att John stöter på honom titt som tätt, i korridorer och i matsalen. Henrik, som pappan heter, är en synnerligen trovärdig och väl sammansatt karaktär. Hans missnöje med tillvaron, det som mamma kallar fyrtioårskris, och som slutligen leder till ”pausen”, är väl förankrat i en verklig kontext. Den unga läsaren som själv genomgått detta scenario kommer att känna igen sig och den vuxna läsaren kommer att sympatisera med både föräldrar och barn, just därför att livet är svårt, oförutsägbart och så långt ifrån en dans på rosor man kan komma. Faktum är dessutom att Henrik är en otroligt bra pappa och en fin man, en sådan som bryr sig och vill sonens bästa, även om sonen i fråga inte kan förstå hur en paus eller en skilsmässa skulle kunna vara ett bra alternativ. Inte alls.

Till skillnad från Välkommen hem, Lindbäcks förra bok, har Som om jag frågat ett yngre fokus. John är femton och går på högstadiet. För läsaren är detta tydligt. Tilltalet är ungt, och mycket skickligt uttryckt av författaren. Engelska, svenska och korthuggna kommentarer blandas i en salig röra och man kan nästan höra sorlet från klassrummet, kanske till och med minnas det. Samtidigt plockas högstadiets mönster upp väl. Vem har inte suttit i ett klassrum där alla vet vem som kommer säga något förjävligt till läraren för att provocera? Man vet att man borde säga till, och ändå håller man tyst för att inte bli nästa måltavla.

Johns förvirring och sorg är lätt att dras med i (tips: åker du kollektivt, ha näsdukarna lättillgängliga), liksom den framväxande vänskapen mellan honom och Line och man kan inte låta bli att le åt igenkänningsfaktorerna. Kärleksfjärilarna i magen, föräldrar som trots överväldigande pinsamhetskänsla ger de bästa kramarna och framför allt, viljan att förändra allt utan att ha någon riktig koll på hur det ska gå till. Tonåren precis som den hemska, underbara och kaotiska tid den är.

Malin och Sofia

P.S. Den här recensionen finns även som gästinlägg på Bokhora!

No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: