Skip to content

Önska bort, önska nytt

21 september, 2012

Önska bort, önska nytt
Ingrid Olsson
Gilla Böcker
2012

För några dagar sedan skrev jag om Blink, blink med stjärnan, också det en bok av Ingrid Olsson. Båda böckerna släpptes i veckan och liknar varandra till stil och innehåll, men kan hållas isär genom att den ena ger uttryck för yngre barn och den andra för äldre. Båda har en mörk kärna, en suggestiv stämning som skaver och rivs, även om den är betydligt mer påtaglig i Önska bort, önska nytt. Baksidestexten är kort – och så vackert sammanfattad att jag måste citera:

En kille med sin mammas saker i en plastpåse, en tjej i en trappuppgång, en ryggsäck som är för tung för en helg i Åre. Ord som inte vill ut, något som tickar i magen, en pappa som inte får finnas.

Korta berättelser som fångar hela livsöden.

För precis så är det. Berättelserna är korta och varje sida består endast av ett fåtal rader. Svart tryck som lyser upp från allt det vita runt omkring, vita sidor som hotar att ta över men som aldrig lyckas. Varenda ord känns rätt, allting träffar mitt i prick och varje öde dröjer sig kvar långt efter att sista sidan lästs. Att Önska bort, önska nytt är mer av en unga vuxna-bok än Blink, blink är tydligt. Här finns tjejen som blivit gravid av misstag, killen som precis förlorat sin mamma och killen som önskar att allting vore annorlunda, att tankarna gick att styra och att hjärtat inte tog åt sig av allt det onda.

Men ingenting uttalas explicit, allting viskas fram. Sanningarna och verkligheten finns dolda bland orden och överlåts åt läsaren att tolka. Ibland förstår jag men ändå inte. Vill veta men ändå inte. Allting flyter ut i ett tillstånd där det är upp till läsaren att tänka sig vidare, skapa en egen fortsättning som aldrig riktigt nämns.

Jag läser varje berättelse med en klump i magen. Inlevelsen är total och det här är, tillsammans med Blink, blink med stjärnan, bland det bästa jag har läst i år.

Sofia

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: