Skip to content

Mysteriet med stjärnrecensionerna

18 september, 2012

I veckan som gick snubblade jag över två väldigt bra samlingslistor med barn- och ungdomsböcker från året som gått. Den ena kommer från Youth Services Corner, en sida som riktar sig till bibliotekarier och andra som arbetar med tweens och tonåringar. Den andra kommer från Elizabeth Bluemle som bloggar på ShelfTalker, en sida som tillhör Publishers Weekly.

Det som utmärker bägge listorna är att de bara utgår från så kallade ”starred reviews”. Oddsen är att du kommit i kontakt med det här uttrycket tidigare, och att du kanske, likt mig, undrat vad det är som är så speciellt med de där stjärnorna. Hos Publishers Weekly fick jag (det egentligen ganska uppenbara) svaret:

A starred or boxed review indicates a book of outstanding quality.

Det som gör stjärnorna speciella är det faktum att det bara är några få tidningar som kan dela ut dem:  Booklist, The Bulletin of the Center for Children’s Books, Horn Book, Kirkus, Publishers Weekly, School Library Journal och VOYA (Voice of Youth Advocates). Och eftersom det är de här ställena som bokhandlare, bibliotekarier och andra som sysslar med inköp av böcker faktiskt kollar så är det tidningarna med makt. Många stjärnor = mycket uppmärksamhet = mer försäljning.

Men det bästa rådet kommer nog från Bluemle som tipsar om att man inte ska stirra sig blind på böckerna med flest stjärnor, utan leta sig fram bland de som har en eller två. Där hittar man ofta de lite mer okända guldkornen som förtjänar all uppmärksamhet de kan få.

Youth Services Corners lista hittar du här och ShelfTalkers lista hittar du här.

Läs och inspireras!

Malin

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: