Hoppa till innehåll

Thydells svar till Liljestrand

10 september, 2012

Med utgångspunkt i det jag skrev om i går, som handlar om den recension Jens Liljestrand gav Sara Kadefors Kast med liten kniv förra veckan, har Johanna Thydell i dag skrivit ett debattinlägg i DN. Thydell exemplifierar sin kritik mot Liljestrand genom att citera ur hans recension, där han menar att gestaltningen är bristande och avslutar med att påstå att boken snarare är ”medelgod ungdomsroman än […] seriös vuxenlitteratur”.

Vad som framför allt upprör Thydell är Liljestrands uppenbara fördummande av unga. För skulle en bok med dålig gestaltning och story passa bättre i ungdomskategorin? För att, eh, ungdomar inte fattar bättre? ”Detta är inte att svära i kyrkan. Detta är att smälla läsarna på käften”, skriver Thydell.

Men just detta att en bok som kritiseras på olika punkter och påstås passa bättre i en helt annan läsarkategori, av en recensent som skriver för Sveriges största morgontidningar, är ofattbart. Vi är nog många som undrar hur insatt Jens Liljestrand är i ungdomslitteraturen egentligen.

En påläst recensent på Dagens Nyheter borde veta att det finns både bra och dåliga böcker överallt, i alla genrer. Om en ’seriös vuxenbok’ inte håller måttet betyder inte det att den skulle kvala in någon annanstans. Boken är inte bra helt enkelt. Punkt.

– Johanna Thydell

Sofia

PS. Missa inte Lisa Bjärbos utmärkta inlägg i debatten på sin blogg Onekligen! Där länkar hon dessutom till flera andra bra kommentarer, som till exempel Johanna Lindbäcks på Bokhora och Janina Kasteviks på Bläddra! Bläddra! DS.

6 kommentarer leave one →
 1. 10 september, 2012 11:23 e m

  Tycker att ni är bäst i världen, läser er med stor behållning och nu har jag också ilsknat till på UM, Sveriges största ungdomssajt:

  http://ungdomar.se/blogg.php?user_id=212821&blogg_id=188127

  • 11 september, 2012 12:56 e m

   Ibland måste man ilskna till i sådana här frågor, även om det givetvis är trist att ungdomslitteraturen behöver försvaras överhuvudtaget. Snart torde väl det stora bokfolket inse att ungdomsboken är lika fin som all annan seriös och hårt framarbetad litteratur? Låt oss hoppas. Och tack för alla snälla saker du skriver om oss, Lina!
   /Sofia

Trackbacks

 1. En författares bilddagbok
 2. Ytterligare inlägg i debatten: New adult « Unga böcker

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: