Skip to content

Geek Girl

10 september, 2012

Geek Girl
Cindy C Bennett
Sweetwater Books
2011

Kommer ni ihåg filmen She’s All That? I korthet kan man säga att den gick ut på att den coola killen slog vad med sina kompisar om att han skulle kunna göra den nördiga tjejen (i snickarbyxor) populär och åtråvärd. Sedan föll han så klart för henne och hennes hjärta av guld, hon fick reda på att hans intresse berodde på ett vad och allt gick åt helvete. Fast sedan blev det bra ändå. Tada!

Där har du Geek Girl i ett nötskal, fast på ett outsägligt mycket mer finstämt (och nördigt) vis. Den coola typen i boken är Jen, tjejen som tillbringat sitt liv i utkanterna av vad som är acceptabelt. För mycket smink, för utmanande kläder, för mycket festande, för lite intresse i skolan och hemförhållanden man får mardrömmar av. Jen är en bad girl. Så när hon slår vad med sina två bästa vänner att hon kan få Trevor Hoffman, den söta men ack så nördiga killen som älskar Star Trek, att bli en bad boy gissar hon att det högst kommer ta några månader.

Men som antropologerna och Nietzsche varnar för, ”If you gaze long into an abyss, the abyss will gaze back into you”. Och för att få Trevor att lita på henne börjar Jen hänga med honom och hans vänner på deras villkor. Vilket betyder ett helt annat sätt att umgås än vad Jen är van vid. För hur ska man vara elak mot människor som bara vill en väl, och som anser att bowling och filmmarathon gör livet både lättare och roligare?

Samtidigt får man som läsare följa Jen i hennes senaste fosterhem, där alla hennes regler om att göra sig omöjlig efter ungefär ett år så att hon aldrig hinner fästa sig sakta börjar falla i bitar. Något inte ens hennes alldeles för käcka cheerleader till fostersyster kan ändra på.

Bennett gav ut Geek Girl på egen hand, innan den plockades upp av ett förlag och hon skriver väldigt uppriktigt om hur det var att stå med en färdig bok i handen men ingen aning om hur den skulle nå sin publik. Och den förtjänar en publik, för den är både feel good och ett bra porträtt av hur illa det kan gå för ett barn som fastnar i systemet. Jen har gjort allt hon kan för att leva upp till folks dåliga förväntningar av henne, och det är bara när något helt udda bryter mot det mönstret som hon inser att hon kan göra något annat.

Som läsare får man riktigt bada i nördiga referenser, och tillfällena när Bennett låter Jens och Trevors världar kollidera fullt ut gör att jag sitter och vrider mig av pinsamhet i soffan. Men som alla goda läsare vet finns det inget som kan hindra det stora avslöjandet. Och vet ni, där börjar egentligen den absolut bästa biten av boken, för då får Jen sakta bli sin alldeles egen person. Inte någon formad av vad hon tror att andra vill att hon ska vara.

Malin

Annonser
One Comment leave one →
  1. 10 september, 2012 4:19 e m

    hmmm, intressant! den måste in i min att-läsa-lista :)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: