Skip to content

YA fortsätter att växa

7 september, 2012

Förra året skrev Susan Carpenter i LA Times att YA var världens snabbast växande bokkategori – och trenden håller i sig även detta år. Dystopier och fantasy är fortsatt stora genrer i höst, men historiska berättelser, mystik, sagoteman och romantik sticker också upp ur den engelska bokfloden.

Trenden tycks också stärkas av det faktum att många kändisar ger sig i kast med att skriva böcker för en yngre målgrupp. Emma Thompson släpper i höst en bilderbok, Elizabeth George debuterar som ungdomsförfattare, liksom Chris Colfer från Glee. Och det är inte bara bokvärlden som jublar över att YA växer, även filmbolagen står bredvid och klappar. Många titlar har redan lagts beslag på av bolagen, långt innan de ens kommit ut som fysiska böcker i handeln.

Det är också tydligt att crossover-läsarna har växt betydligt i antal. Böcker som från början avsetts för en tonårig läsekrets läses nu nästan lika mycket av vuxna. Scholastic rapporterar att femtio procent av Hunger Games-läsarna är vuxna och mer än hälften av de som läst Divergent (av Veronica Roth) är över 25 år, meddelar HarperCollins.

Det tidigare stigmat som hängde över vuxna som läste ungdomsböcker har försvunnit, menar David Levithan, som förutom att själv vara en fantastisk YA-författare också är editorial director på Scholastic Press.

Adults have no hesitation at all to buy young adult anymore, so it’s very easy to cross over.

Höstböcker som förutspås få ett högt antal vuxna läsare är bland annat The Raven Boys av Maggie Stiefvater och Libba Brays The Diviners. Sistnämnda kan också komma att bli film inom en nära framtid.

Många spännande titlar att se fram emot i höst med andra ord! Jag är själv väldigt nyfiken på The Diviners, denna tegelsten på 608 sidor, som beskrivs som:

[a] paranormal historical fiction that follows a young woman during the Roaring ’20s who becomes embroiled in an occult-related murder mystery.

Vad ser ni själva fram emot i höstens utgivning? Några potentiella pärlor som man inte får missa?

Sofia

Annonser
5 kommentarer leave one →
 1. Jenny permalink
  7 september, 2012 12:22 e m

  http://xkcd.com/1102/

 2. 7 september, 2012 9:53 e m

  Jag har ju inte vågat beställa katalogen än då det säkert finns massor med böcker jag vill läsa och jag har redan en drös böcker hemma att läsa så jag har ingen aning om vad ni inte får missa. :-D

  • 8 september, 2012 10:31 f m

   Detta att man införskaffar böcker i snabbare takt än man hinner läsa dem känns ibland inte helt genomtänkt alltså … ^^ Och det är särskilt bibliotekslåneböckerna som får lida. Lånade Hold still för ett par veckor sen, fick nu påminnelse om att den snart ska lämnas tillbaka och har icke hunnit läsa än. Säkert smart, i vissa avseenden, att inte bläddra sönder alla nya säsongskataloger och sätta tusen kryss vid alla böcker man vill läsa.
   /Sofia

Trackbacks

 1. Kära medelgoda ungdomsroman « Unga böcker

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: