Skip to content

Höstens Kids’ Indie Next List

31 augusti, 2012

I USA sammanställer ABA (American Booksellers Association) inför varje säsong ett material innehållandes de tio främsta kommande titlarna, framröstade av fristående bokhandlare över hela landet. De titlar som inte nådde topplistan (men fortfarande är stora favoriter) finns presenterade utifrån respektive åldersgrupp, 4-8, 9-12 (där bland annat Chris Colfer, känd som Kurt i Glee, debuterar med The Land of Stories: The Wishing Spell) och tonåringar. Till varje bok finns ett lockande citat, skrivet av någon av alla dessa bokhandelsmedarbetare, och dessa kan man lite fiffigt ladda ner, skriva ut och använda som ”shelf-talkers” i sin bokhandel. Ett smart material och ett bra sätt för både handel och läsare att ta del av vad som uppskattas mest av medarbetarna och vad som därmed mest troligt kommer att sälja bäst. Säkert ett ypperligt sätt att upptäcka nya talanger också, då fristående bokhandlare i regel är lite mer vågade i sina inköps- och läsval. Bra grej att slippa vara centralstyrd ibland.

Och vilka böcker har då valts ut och hamnat på bästa-listan? Jo, följande:

1. The Diviners av Libba Bray
(Kommer i september)
Evie O’Neill är lite för vild för sin hemstad i Ohio och blir till följd av detta skickad för att bo med sin farbror på Manhattan (inte världens sämsta bestraffning känner jag). Och det känner Evie också – ända tills det börjar dyka upp döda kroppar, mystiska inkräktare  och övernaturlig ondska som bara Evie har förmåga att uppfatta. ”So much fun!” avslutas citatet med, skrivet av en bokhandelstjej i Troy, NY.

2. This Is Not My Hat av Jon Klassen
(Kommer i oktober)
3 år och uppåt.

3. The Last Dragonslayer, by Jasper Fforde
(Kommer i oktober)
”A chuckle-worthy page-turner for readers of all ages, Fforde’s first young adult offering succeeds brilliantly with brains, heart, and a little bit of magic!” — Jennifer Gough, Ebenezer Books, Johnson, VT

4. Every Day av David Levithan
(Ute nu)
Boken som Malin trånande skrev om häromdagen ges ut på svenska av X Publishing redan i vår, så jag föreslår faktiskt att ni väntar med att läsa denna tills dess. Trist väntan kanhända, storyn om A som varje dag vaknar upp i en ny kropp, låter minst sagt intressant. Så här skrev indiebokhandeln: ”With this intriguing premise, Levithan explores what it means to be human, and where compassion and understanding are rooted. Captivating and romantic.”

5. Liar & Spy av Rebecca Stead
(Ute nu)
9-12-åringar.

6. The Peculiar av Stefan Bachmann
(Kommer i sep)
9-12-åringar.

7. Too Tall Houses av Gianna Marino
(Kommer i sep)
3 år och uppåt.

8. The Raven Boys av Maggie Stiefvater
(Kommer i sep)
Ny serie av författaren till Shiver-trilogin och The Scorpio Races. Blue har växt upp i ett hus där magiska krafter cirkulerar och hon har fått veta att hennes första kärlek kommer att dö. Ofrivilligt blir hon vän med ett killgäng, The Raven Boys, som söker en mytologisk kung som sägs uppfylla önskningar åt den som finner honom. Kommer Blues förmågor att hjälpa dem i deras sökande – eller stjälpa dem?

9. What Came From the Stars av Gary D. Schmidt
(Ute nu)
9-12-åringar.

10. This Moose Belongs to Me av Oliver Jeffers
(Kommer i oktober)
3 år och uppåt.

Bland de övriga ungdomsböcker som presenteras i materialet utmärker sig bland annat Safekeeping, som jag nämnt tidigare, Survive (Alex Morel), om en flicka som tänker ta livet av sig under en flygplansfärd, men när planet störtar gör hon istället allt för att överleva, och Through to You (Emily Hainsworth) med tänk-om-motiv och otippad upplösning. Jag föreslår att ni kollar in listan och materialet i sin helhet här och läser citaten från bokhandlarna. Jag är säker på att ni hittar både det ena och det andra som känns lockande.

Sofia

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: