Skip to content

Underverk

29 juli, 2012

Underverk
Brian Selznick
Översättning Anna Strandberg
B. Wahlströms
2012

Underverk är en tegelstenstung pärla. En berättelse som smyger sig på och omfamnar läsaren i alla sina uttryck.

Den berättar två historier, varav den ena i ord och den andra i bilder. Pojken Ben bor i Gunflint Lake, Minnesota år 1977 och har precis förlorat sin mamma. Han bor nu hos sina släktingar, saknar sin mamma djupt och har ingen aning om vem hans pappa är. Men ibland smyger han sig tillbaka till huset där han brukade bo och en mörk ovädersnatt hittar han en ledtråd. Ett avslöjande om vem hans pappa kan vara. Han plockar upp telefonen, i hopp om att kanske få en förälder tillbaka och träffas då av blixten som slagit ner i ledningen. Ben blir till följd av detta döv, men det hindrar honom inte från att rymma och ta sig till New York City i sökandet efter sin pappa. Ett äventyr fullt av jakt och svårigheter, men också av vänskap och lycka.

Parallellt med Bens historia får läsaren följa Rose. En döv flicka i Hoboken, New Jersey år 1927. Även hon rymmer hemifrån till New York, också på jakt efter någon eller något. Det visar sig att Roses mamma är en berömd skådespelerska, men när Rose hittar henne blir mamman arg, för inte är storstaden en plats för en döv flicka inte. Besviken och ledsen flyr Rose ut i stadens villervalla, till American Museum of Natural History, där hon finner tryggheten.

Och i slutändan vävs de två historierna ihop. Det må vara något förutsägbart men det är lyckligt och fint och tårframkallande, precis som sig bör i den här typen av sargad-själ-söker-och-finner. Dock kanske inte på det sättet man tror.

Sofia

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: