Skip to content

Grafiska romaner – ungdomsböcker i ny skrud

25 juli, 2012

Om du har läst den här bloggen tidgare så vet du redan hur förtjusta jag och Sofia är i Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children (har du missat squee-andet kan du läsa Sofias recension här). Så när Publishers Weekly uppmärksammade att Riggs bok skulle bli en grafisk roman gjorde jag en liten glädjedans. Förlaget som ska ge ut det nya formatet är Yen Press, samma förlag som gav ut Twilight: The Graphic Novel (och säga vad man vill om anpassningen av historien, men illustrationerna av den koreanska artisten Young Kim fick mycket beröm i recensionerna). Eftersom Miss Peregrine redan är en berättelse med starka visuella drag känns som att den kan bli fantastisk i tecknat format och jag längtar tills den landar i bokhandeln 2013.

Men varken Miss Peregrine eller Twilight är ensamma om att få en ny skrud. Att göra om framgångsrika ungdomsböcker till grafiska romaner är på modet. Till exempel så har Eoin Colfers serie om det unga kriminella geniet Artemis Fowl getts ut i en tecknad version (det är illustratören Giovanni Rigano som ligger bakom, missa inte hans blogg som är fylld av underbart absurda teckningar). Även Darren Shans Cirque du Freak-serie har getts ut som grafisk roman, helt i mangaformat.

De böcker jag tagit upp här kan på många sätt jämföras med en filmatisering, de har samma handling och utgår fram samma berättare även om de har anpassats efter sitt nya format. Därför tycker jag att den tecknade versionen av Scott Westerfelds Uglies är spännande, då man istället för att följa Tally Youngblood som i boken får följa hennes rebelliska bästa vän Shay. På så sätt ger Uglies: Shay’s Story läsaren helt ny information och nya infallsvinklar på berättelsen.

Även om jag som fangirl vill ha ALLT av en författare eller särskild serie så tycker jag ändå att Shay’s story är den mest spännande av bearbetningarna, just för att den beskriver en värld jag redan lärt känna på ett nytt sätt. Det gör också att författaren måste anstränga sig lite mer för att anpassa sin historia vilket (troligen) ger läsarna en bättre läsupplevelse.

Den stora frågan nu är väl när vi får se Hunger Games: The Graphic novel (och nej, jag menar inte den som tonåringen med entreprenörsanda i Connecticut har gjort).

Om du vill ha fler tips på grafiska ungdomsromaner, både originalberättelser och återberättelser, kan du kika in hos American Library Association, Great Graphic Novels for Teens eller läsa Goodreads lista över Popular YA Graphic Novels. Mycket läsglädje!

Malin

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: