Skip to content

Den statistiska sannolikheten för kärlek vid första ögonkastet

3 juli, 2012

Den statistiska sannolikheten för kärlek vid första ögonkastet
Jennifer E. Smith
Översättning: Carina Jansson
B. Wahlströms
2012 

Den statistiska sannolikheten för kärlek vid första ögonkastet, en underbar titel, men som börjar ganska cheesy. Hadley är en vrång 17-åring, förbannad och bitter på världen, om än mest på sin pappa som lämnat henne och mamman i Connecticut för en annan kvinna, Charlotte, i England. Inte gör det saken bättre att pappan nu ska gifta om sig och att Hadley förväntas delta i bröllopet på andra sidan havet.

Men till följd av en rad (o)lyckliga omständigheter missar hon sitt flyg och blir ombokad till ett annat. Och det är i väntan på detta hon möter Oliver. En ung brittisk kille som ska med samma flight som hon. Omtumlande känslor och gullgulligt gillande uppstår omedelbart mellan dem och de pratar om allt mellan himmel och jord under (nästan) hela resan. Smärre cheesy-varning utfärdas här, eller kanske egentligen mest en något utdragen och långtråkig del som prövar mitt läsintresse.

För vad som ger boken styrka är familjeförhållandena. Och så fort Hadley kliver av planet, träffar sin pappa och senare även Charlotte, tar boken spjärn, reser sig och når en hög grad av läsvärdhet. Det är genuint, trovärdigt och känslosamt. Det är lätt att sätta sig in i Hadleys känslor, hur sviken och arg hon känner sig över pappans flytt och hur illa hon tycker om hans nya kvinna – det vill säga fram till dess att hon möter Charlotte på riktigt. För hon är ju faktiskt ganska trevlig…

Och i periferin finns Oliver. Oliver som bär på en stor sorg, samtidigt som både han och Hadley fortsätter att dras till varandra under det dygn som boken utspelar sig under.

Det här är en liten sommarpärla. Snabbläst, fin och den fick mina ögon att tåras ungefär konstant under sista tredjedelen. Gillar!

Sofia

One Comment leave one →
  1. 4 juli, 2012 11:57 f m

    Jag gillar verkligen titeln. Och omslaget!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: