Skip to content

Vinn Du glömde säga hej då! (Och vinnaren är …)

28 juni, 2012

Solen skiner, sommaren är här (ev) och det enda vi vill göra är att sakta gunga fram och tillbaka i hängmattan och läsa böcker. Som till exempel Sarah Dessens senaste, Du glömde säga hej då, som precis kommit ut på svenska på Rabén & Sjögren. Och nu har du chansen att vinna ett eget exemplar! Sofia läste den på engelska förra sommaren och tyckte att det var ”en helt underbar bok”.

Mclean Sweet har på grund av sin pappas jobb kommit att flytta från ort till ort under ett par års tid. Samtidigt flyr de också från minnet av den uppslitande skilsmässan mellan föräldrarna, då mamman lämnade familjen för en annan man. Mcleans förhållande till modern är således ganska infekterat. Hon önskar bli lämnad i fred, vill att mamman ska låta henne vara och förstå vilket enormt svek hon utsatt sin dotter och exmake för. Mamman å andra sidan gör allt i sin makt för att upprätthålla deras relation, vilket leder till olika resultat och en hel del tårar från undertecknad.

Av orsaker som framför allt förtäljs i slutet av romanen har Mclean lagt sig till med vanan att anta en ny identitet vid varje ny flytt. Så när boken tar vid och de har hamnat i Lakeview bestämmer hon sig för att vara Liz. Men något går snett och hon hinner inte etablera sin nya låtsasperson förrän hennes riktiga namn börjar tas i bruk av människorna hon möter. Och undan för undan framträder Mcleans verkliga personlighet. Hon lär känna folk och skaffar vänner och, givetvis, finns där en kille. En kille som hon inte vill falla för, medveten om att hennes tid i Lakeview är begränsad. Ett par månader max, sedan skulle hon och hennes pappa hamna någon helt annanstans.

För att vinna denna sommarpärla skulle vi vilja veta om ni som barn/tonåringar helst läste böcker där huvudkaraktären var av samma kön som ni, eller om det inte spelade någon som helst roll. Undersökningar har nämligen visat att pojkar helst läser böcker med manliga huvudpersoner medan flickor är mycket mindre nogräknade vad gäller huvudpersonens kön. Hur var det för er?

Ni har dagen på er att svara och i morgon förmiddag drar vi vinnaren! Vi ser fram emot era svar och önskar er en härlig dag i solen!

Sofia och Malin

Tack för alla era svar! Det var jättekul att få ta del av era barndomsläsartankar och det tycks ju dessutom som att tesen att tjejer bryr sig mindre om huvudpersonens kön stämde rätt bra. ^^ Hade vi bara fått lite killsvar också … (Kom igen killar, läser ni inte YA?) Vinnaren av Du glömde säga hej då blev Yrsha som driver bloggen Have you read this one? Stort grattis och trevlig läsning!

16 kommentarer leave one →
 1. 28 juni, 2012 10:54 f m

  Jag är gärna med i tävlingen.

  Om jag inte minns helt fel så varierade könet på huvudkaraktären i de böcker jag läste som barn, alltså det gjorde ingen skillnad om det var en kille eller tjej som var huvudrollsinnehavare. Det viktiga var att boken var bra. =)

 2. 28 juni, 2012 11:14 f m

  Har aldrig läst något av Dessen, men hört så mycket om henne att jag inte kan låta bli att bli nyfiken… så jag är gärna med och tävlar.

  Jag läste böcker om både killar och tjejer och har nog aldrig ens funderat över om könet skulle ha någon betydelse för mig. Så ja, jag var och är ”mindre nogräknad”. :)

 3. 28 juni, 2012 11:24 f m

  Rent statistiskt sett var nog huvudkaraktären oftast en tjej/kvinna eftersom jag mest läste kärleksromaner som oftast har en kvinna i huvudrollen och när jag valde ungdoms föredrog jag att läsa om tjejer. Men samtidigt var Per Nilsson min favoritförfattare och han skrev oftast om killar.
  Och Harry Potter! Och Holes!
  Jag tror att jag var mer öppen för att läsa om killar då än jag är nu. Idag är det tung övervikt för tjejsidan.

 4. 28 juni, 2012 11:47 f m

  Åh! Jag älskar Sarah Dessens böcker och vill gärna vara med och tävla.
  När jag var barn läste jag oerhörda mängder böcker och jag vill minnas att jag inte valde bok efter huvudpersonens kön utan snarare efter genre, innehåll, tema etc. Jag är väl medveten om diskussionen att pojkar helst vill läsa om pojkar och att flickor läser om både flickor och pojkar. För mina egna söner har jag medvetet läst många böcker med flickor i huvudrollen, just för att göra dom så fördomsfria i sin läsning som möjligt. Likadant gör jag på biblioteket där jag jobbar. Jag väljer gärna sagor med kvinnliga protagonister när jag har sagostund och likadant när jag bokpratar ser jag till att hälften av böckerna handlar om killar och hälften om tjejer. Många föräldrar som kommer in och frågar efter böcker till sina barn är mycket låsta i föreställningen att pojkar ska läsa just om pojkar. När det gäller barnen själva är de mer öppna än de vuxna, men påverkas naturligtvis.

 5. 28 juni, 2012 1:04 e m

  Jag har nog mest läst böcker med kvinnliga karaktärer som yngre – jag hade en Kitty-period, men läste också andra serier såsom ”Vi fem” i den vevan och Sherlock Holmes … Men jag svarar också att historien har varit det viktigaste inte huvudkaraktärens kön. Jag kom ju som många andra också att upptäcka Harry Potter t.ex.

 6. Bea permalink
  28 juni, 2012 1:08 e m

  Oh, vilken kul chans att vinna en antagligen bra bok! Jag läste nog böcker oberoende av huvudpersonens kön skulle jag tro. Tänkte aldrig på det medvetet som yngre i varje fall. De böcker jag kommer bäst ihåg från min barndom har dock nästan alla gånger flickor i huvudrollen! Nu läser jag mer pojkböcker och får anstränga mig för att få flickiga böcker att rekommendera vidare!

 7. 28 juni, 2012 1:29 e m

  Jag är jättegärna med och tävlar.

  När jag var liten läste jag mest Kitty böcker eller hästböcker så då var det mest tjejer som huvudroller. Som tonåring läste jag väldigt mycket deckare så då var det oftast ett manligt perspektiv.
  Nuförtiden läser jag nästan bara YA så det blir mer tjejer än killar men jag har nog aldrig brytt mig könet på karaktären, det är handlingen som är det viktigaste.

 8. cissi permalink
  28 juni, 2012 3:14 e m

  När jag var mindre så spelade huvudpersonens kön ingen roll alls. Jag tyckte det bara var roligt att läsa ur killes perspektiv ibland. I min dåvarande favorit serie, Dalslands Deckarna, var huvudpersonen en kille. Men om jag tänker efter så var huvudpersonen i dom flesta böcker jag läste en tjej. Det blev nog bara så, jag vet inte riktigt varför. Men det viktigaste var att böckerna va bra :)

 9. 28 juni, 2012 3:26 e m

  Oj, jag läste mest böcker om killar (ex. Bert) eller där det var både och (Klassresan& Pizza med svamp och ost-serien) och minns inte att jag tänkte något speciellt om det, i äldre tonåren började jag dock läsa mer böcker med huvudsakligen kvinnliga huvudroller fast där killarna ändå var centralt, typ Katarina von Bredow och liknande. Antar att man gärna vill kunna relatera till karaktärerna i böcker och kanske därför ofta väljer en av samma kön? Jag tror dock att jag själv gärna vill ha med båda könen i historian, gärna där kapitlen var indelade i de olika huvudpersonerna.

 10. Mari G permalink
  28 juni, 2012 3:55 e m

  Har läst många recensioner om Dessens böcker och är själv nyfiken på att läsa någon, så detta var en passande tävling just nu :)

  En av mina favoriter som yngre var Kitty-böckerna och där var ju huvudkaraktären en tjej. Jag kan däremot inte minnas att jag någon gång valde bort en bok på grund av karaktärens kön. Dessutom älskade jag Fem-böckerna där de fem huvudpersonerna är både tjejer och killar. Varken i mina yngre år eller nuförtiden lägger jag någon vikt vid vilket kön huvudpersonen har.

 11. 28 juni, 2012 5:55 e m

  Kan inte alls minnas att jag brydde mig särskilt mycket om om huvudkaraktären var en kille eller tjej när jag var yngre. Jag läste allt som kom i min väg och det som jag tyckte lät bra. Inte heller nu bryr jag mig om vilket kön huvudkaraktären har. Dock tror jag att jag numera läser fler böcker med kvinnliga huvudkaraktärer snarare än manliga, men det är inget medvetet val. Det har bara blivit så. Kanske för att det är enklare att relatera till en karaktär av samma kön som en själv?

 12. 28 juni, 2012 9:51 e m

  Jag läste både och, hade nog läst vad som helst som mamma kom hem med men hästböckerna var ju så klart med flickor men deckare var ofta av båda könen eller så pojkböcker som jag stal av storebror(Tre deckare osv) Så spelade nog ingen roll, men kärleksböcker är nu att föredra med en tjej i huvudrollen… deckare spelar ingen roll :)

 13. 28 juni, 2012 10:40 e m

  Åh, jag vill vara med och tävla! :D
  Jag räknar mig fortfarande som ungdom, men när jag var ”barn” tyckte jag inte att det spelade någon roll. Men det känns lite som att barn för yngre är kanske mer riktade till båda könen än vissa ungdomsböcker kan vara i dag? Tycker fortfarande inte att det spelar någon roll om det är en tjej eller kille i huvudrollen. Så länge boken är bra skriven och man kan relatera till karaktärerna.

 14. 28 juni, 2012 11:59 e m

  Jag föredrog att läsa böcker med tjejer som huvudkaraktär. Jag var med i bokklubben Läslusen och fick då varje månad hem en bok med typiskt tjejtema -flicka möter pojke osv. Kanske är därför jag gillar chic-lit som vuxen? Men idag läser jag gärna böcker med kille eller tjej – spelar ingen roll. Jag kanske dras mer till böcker med kvinnliga huvudkaraktärer men jag tycker ofta att det är mer intressant att läsa från ett killperspektiv – blir mer intressant då ;-)

  Och självklart vill jag gärna vinna boken!

 15. 4 juli, 2012 6:04 e m

  Idag hittade boken hem till mig. Ser fram emot att få läsa den på svenska. Tack så mycket! :D
  Bokbevis: http://ireadquitemuch.wordpress.com/2012/07/04/trevligt-i-brevladan/

Trackbacks

 1. Jennys bokstavliga vardag | Unga böcker tävlar ut en bok

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: