Skip to content

Crowdfunding och böcker

25 juni, 2012

Under de senaste månaderna har det dykt upp diverse artiklar om crowdfunding och crowd investement i olika, mer eller mindre framgångsrika, projekt. Mycket uppmärksamhet ägnades åt filmen Iron Sky som lyckades dra in delar av sin budget genom framgångsrik crowdfunding. (Ett inte helt oväntat avslöjande: Jag älskade Iron Sky, en finsk film om tyska nazister från månens baksida, bara konceptet får mig att fnissa.) Men filmer är långt ifrån de enda projekt som kan finansieras av den stora massan och det finns flera bokälskare som har använt sig av crowfunding som finansieringsmetod.

I Sverige har vi ett exempel från förlaget Brouwers & Rådström som satsat på att ge ut Given av Sam Lipsyte. De använde sig av den svenska tjänsten Funded By Me som har projekt inom alla tänkbara kategorier. Det finns en hel del andra sajter också, vissa med specialinriktningar, som till exempel Polstjärna som satsar på lokala, socialt inriktade projekt. Kickstarter är annars en internationell favorit när det kommer till litterära projekt.

Barn- och ungdomsförfattaren Kate Milford, som tidigare gett ut The Boneshaker, satsar på att självpublicera med hjälpa av bidrag via Kickstarter, i tandem med att hennes nästa bok ges ut av Clarion Books. Hennes mål är att experimentera med självpublicering för att marknadsföra den traditionellt publicerade boken och förhöja läsarnas upplevelser med extra material och spännande sidohistorier. Boken heter The Kairos Mechanism (Arcana #1) och utspelar sig i samma stad, Arcane, Miss., som The Boneshaker. Hennes mål var att samla in 6500 dollar men hon fick ihop 7765 dollar allt som allt. Som många andra som satsar på utgivning så erbjöd Milford motprestationer, allt från e-böcker till signerade tackkort. Bäst var nog det man erbjöds om man skänkte över 1000 dollar; då fick man vara med och välja hur handlingen skulle utveckla sig i kommande Arcana-böcker. Det kan jag verkligen se hur det skulle tilltala de riktigt hängivna läsarna.

Ett mer omfattande projekt är Marissa Moss idé om att starta barnboksförlaget Creston Books med hjälp av Kickstarter. Hon satsar på att finansiera ett helt års utgivning och på att bli en innovativ röst inom barnboksutgivningen i USA. I Sverige finns det just nu projekt som sträcker sig från kokböcker och deckare (för det är så ont om dem…) till min favorit, nyckelringsrollspelet.

Än så länge är det svårt att beskriva crowdfunding som ett etablerat sätt att införskaffa kapital men om fler följer i Brouwers & Rådström fotspår så kanske vi får se en del spännande projekt framöver. Jag hoppas speciellt att det kan underlätta för översättandet av okända pärlor till svenska. Varför inte kika in på sidan hos Funded By Me som bara fokuserar på skrivande och publicering och se om du hittar något spännande?

Malin

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: