Skip to content

Höstens böcker 2012

21 juni, 2012

Har ni hunnit gå igenom höstbibeln, a k a Höstens böcker, än? Först och främst är katalogen utvändigt en ren fröjd för ögat och inte blir man besviken på innehållet heller. Många lovande debutanter presenteras och i början av barn/ungdomsdelen finns en lång artikel om crossover-litteraturen och dess framväxt i Sverige. Bra grej att uppmärksamma, mer sånt! Och sedan var det höstutgivningen och de där små guldkornen (hopefully) som jag ser fram emot lite extra …

Som t ex Ulrika Lidbos nya Inte vatten värd, som beskrivs som ”en mästerligt skriven tonårsroman om skuld, självkänsla och civilkurage under den sköra tiden mellan barndom och vuxenliv. Det är spännande, poetiskt, litterärt, underhållande och lättläst på samma gång.” Lite klyschigt kanske men jag gillade hennes tidigare, Farsta fritt fall, och bara ordet ”poetiskt” väcker mitt lässug.
Johanna Lindbäcks Som om jag frågat ska bli kul att läsa, liksom första boken i Emmy Abrahamsons nya serie, Only väg is upp. Den som gillade Amanda Hellbergs Jag väntar under mossan, kanske också gillar Karina Berg Johanssons byskräcksroman Den sista utvägen, ”bladvändare full av stormiga nätter och mystiska varelser, av varm äppelpaj och gulliga gummor, av skrämmande varningar och obehagliga hot – och kärlek som kan övervinna allt.”

En debut jag ser fram emot är Flickan vid glastornet (första delen i en trilogi) av Erika Vallin. Låter något fantasybetonat men hey, jag är inte den som är den (och bara läser poetiskt om hjärta och smärta och mysfluffigt, inte alls). Boken, och författaren, har dessutom en riktigt snygg hemsida och en boktrailer (med ljud som gör lite ont i öronen).

Och på tal om andra världar och karaktärer med särskilda krafter och förmågor … I augusti kommer den på svenska: Miss Peregrines hem för besynnerliga barn! Ni som inte läste den på engelska, läs den nu! De suggestiva och ganska obehagliga fotografierna som förekommer i boken är helt fantastiska och knyter ihop och bygger upp historien på ett oerhört starkt vis. Förlaget kallar den en skräcksaga, jag håller inte riktigt med om skräckbenämningen, men en extremt bra saga är det hur som helst!

Över till något helt annat, nämligen I dödsskuggans land av Alden Bell. Må så vara att jag i våras insåg att zombieromantik (eller zombier punkt) inte är min bästa genre, men kom igen, när en bok beskrivs ”som lika vacker och underbar som den är otäck” och huvudpersonen påstås vara någon man tar till sitt hjärta och vars öde gör läsaren andlös och man EFTER att ha läst detta och fastnat litegrann, ser rubriken ”I en värld av zombier gäller det att överleva – eller dö på riktigt”. Suck. Men kanske värt ett försök ändå?

Gilla Böcker ger ut en novellsamling om sex, Het, med bidrag av bland annat Sara Ohlsson (tjoho), Gunnar Ardelius och Jessica Schiefauer. Vågade grejer alltså. Dessutom kommer två böcker med kortberättelser av Ingrid Olsson, en som riktas lite mer mot 9-12-åringar och en för 15+. De heter Blink blink med stjärnan och Önska bort önska nytt.

För att hitta X Publishings höstutgivning får man vända på katalogen och bläddra från andra hållet. Och där fångas man snabbt av Meg Rosoffs I begynnelsen var Bob som låter som en fullkomligt hysteriskt rolig bok! Bara första meningen får ens huvud att börja spinna på tänkbara skeenden och händelseförlopp: ”Tänk om Gud är en lat, slapp och likgiltig tonårskille som heter Bob?” Höhö … Förutspår skrattkramp.

Som vanligt; detta är bara ett urval av allt som verkar bra i höstutgivningen! Vad har ni själva fastnat för?

Sofia

Annonser
4 kommentarer leave one →
  1. 17 juli, 2012 6:23 e m

    Går det att beställa katalogen eller är det bara branschfolk som får den?

Trackbacks

  1. Det börjar närma sig … | Flickan vid glastornet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: