Skip to content

Dreamland

15 juni, 2012

Dreamland
Sarah Dessen
Puffin Books
2004

Fantastisk rolig bloggfödelsedag i går och tack för alla fina gratulationer! I dag fortsätter vi med en recension, men glöm inte att man har fram till söndag på sig att delta i bokutlottningen!

Caitlin är tjejen som alltid har hamnat i skuggan av sin talangfulla och, som Caitlin själv anser, perfekta syster Cass. Inte för att det har stört henne nämnvärt, hon hyser snarare en väldigt stark kärlek till sin syster och ser upp till henne. Så när Cass i bokens början ger sig av och lämnar familj och vänner och sin utstakade universitetsbana för en kille och ett liv i New York, vänds familjens liv upp och ned. Främst är det mamman som tar illa vid sig, besatt av att få hem äldsta dottern igen gräver hon ner sig i nya intressen, vilka till viss del omfattar Caitlins nya karriär som cheerleader.

Och Caitlin då? Tjejen som aldrig gjort särskilt mycket väsen av sig, den lugna och snälla. Vars bästa kompis är den populära high school-tjejen som får alla killar att vända som om vid åsynen av henne. Så när den något äldre och något mystiske Rogerson dyker upp i Caitlins liv låter hon sig hänförd följa honom, förblindad av kärlek och en känsla av nyvunnen frihet.

Det är just i personbeskrivningarna Dessen är som starkast. Caitlins kliv ut ur den skugga som Cass under alla år har kastat över henne, tanken på att göra något på eget bevåg och att få vara sig själv är högst trovärdig. Likaså är Rogerson, hans höga nivå av allmänbildning imponerar på Caitlin och när han kysser henne försvinner hela världen och det enda som betyder något är de två och deras kärlek. Långsamt avskärmar han Caitlin från hennes vänner, ser ner på dem och hennes cheerleading (som hon själv inte heller är överförtjust i), kommer och hämtar henne efter skolan och på kvällarna i hemmet. Som läsare börjar man ana oråd, och dessa farhågor kommer givetvis att besannas.

Någonstans finner jag det uppfriskande att läsa ett Dessenverk som kontrasterar så starkt mot många av hennes andra kärleksfulla och vackra berättelser. I Dreamland sitter  jag ofta med en klump i magen, önskar att Caitlin slet sig fri från sin fysiskt och psykiskt misshandlande pojkvän – eller åtminstone berättade för någon! Och någonstans förstår jag också, litegrann, vad som gör att kvinnor stannar hos män som behandlar dem så här illa. Manipulationen, ångern de visar efteråt och kärleken kvinnorna trots allt känner för dem. Minnet är en stark kraft och alla de vackra och bra minnena finns där hela tiden och påminner. Påminner om stunder som varit bra, stunder som fortfarande är  bra, vid sidan av allt det hemska

Dreamland är en oerhört stark läsupplevelse och jag satt som klistrad vid boksidorna, precis som jag brukar när jag har en Dessenbok i mina händer. I början av veckan släpptes hennes senaste, What Happened to Goodbye, på svenska (Du glömde säga hej då), även den en jättebra bok som jag läste i samband med att originalutgåvan gavs ut förra sommaren.

Sofia

Annonser
2 kommentarer leave one →
  1. 16 juni, 2012 8:11 e m

    Caitlin är den av Dessens karaktärer jag allra mest hoppas på ska flimra förbi i någon av hennes böcker. Jag vet att det är upp till oss som läsare att bestämma vad som händer sen eller låta allt ta slut vid sista punkten, men det skulle kännas så bra att få se henne igen, veta att hon har det bra.

    • 18 juni, 2012 12:02 e m

      Håller helt med! Undrar varför Dessen inte låtit henne göra det? /Sofia

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: