Hoppa till innehåll

Granta Magazine vs CONST Literary (P)review

7 juni, 2012

Den 5 juni meddelade Albert Bonniers Förlag att de kommer att publicera en svensk utgåva av den litterära engelska tidskriften Granta. I Sverige kommer tidskriften att ges ut en till två gånger om året, med start sommaren 2013. Tydligen är Granta inne i en internationell expansionsfas och startar, förutom i Sverige, redaktioner i Italien, Kina, Bulgarien och Norge. De olika ländernas redaktioner ska därmed dra nytta av varandras berättelser och perspektiv och hälften av materialet i svenska Granta ska plockas från deras utgåvor. Sigrid Rausing, förläggare och ägare till Granta, menar att tanken med de internationella utgåvorna är att fortsätta uppmuntra den slags litteratur som Granta alltid har publicerat; en blandning av kända och okända författare, skönlitteratur, reportage och memoarer.

Johanna Haegerström, redaktör för svenska Granta säger: ”Vi ser att det som motvikt till det fragmenterade och jäktade idag finns en längtan efter det längre fördjupande formatet. Men i den svenska tidskriftsfloran saknas en plattform som har plats både för skönlitteraturen och för det journalistiska berättandet. Där kan Granta fylla ett tomrum.”

Ja, men detta låter väl trevligt! Vi gillar ju litterära magasin, inte sant? Men vänta. Känner vi inte igen det här konceptet …? Har inte något liknande precis lanserats i vårt avlånga land?

Jomenvisst. CONST Literary (P)review! Tidskriften med ambitionen att ge ut utmanande skönlitteratur i smakprovsversion, på både svenska och engelska, för att på så vis kunna presentera det bästa Sverige har att bjuda på just nu, även för en internationell publik. I sitt pressmeddelande från april i år skriver chefredaktör Ida Therén och redaktionschef Maria Mårsell: ”Vi gillar när litteratur är begriplig utan att vara fördummande, spännande utan att det måste vara en mordgåta inblandad. Litteratur som bränner till och säger något om vårt samhälle utan att vara en präktig politisk pamflett.” Vidare skriver de: ”Vi gillar skönlitteratur, och saknar själva ett bra och kul forum för intressanta skönlitterära texter. Vi tror att det finns ett sug efter en seriös litteraturtidskrift som tar temperaturen på det svenska litteraturklimatet, särskilt i en tid då förlagen drar ner på sin kvalitets- och debutantutgivning. Vi tänker oss en svensk version av en blandning av tidningarna Paris Review, N+1, The Believer och Granta.”

Och nu tar alltså Bonniers Granta till Sverige. Men precis som CLP var först med att lansera sin tidskrift, kommer även deras första utgåva att publiceras först, nämligen redan till bokmässan i höst. Ska bli oerhört spännande att se vad de har fått ihop för bidrag! (Obs att sista dagen att skicka in sin essä/dikt/novell etc var sista maj.)

Har den svenska marknaden plats för båda tidskrifterna? Jag hoppas det, vi som gillar att läsa vill ju att litteraturen ska frodas och växa (och läsas så att alla nya satsningar går runt). Själv försätter jag dessutom att sukta efter en svensk version av Sucker Literary Magazine

Sofia

3 kommentarer leave one →
 1. 7 juni, 2012 3:22 e m

  Och nästa sommar ska ju den där ännu nyare litteraturtidskriften, med Lasse, Johanna och Ola, också släppa sitt första nummer: http://www.danielaberg.se/lasse-winkler-ut-tove-leffler-in/. Det är ingen hejd på det.

  • 7 juni, 2012 5:05 e m

   Det låter verkligen spännande!
   /Malin

  • 7 juni, 2012 5:55 e m

   Fler litteraturtidskrifter åt svenska folket! Tycker vi tar hit japanska Gunzo också när vi ändå håller på. /Sofia

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: