Skip to content

Ship Breaker

5 juni, 2012

Ship Breaker
Paolo Bacigalupi
Little Brown Young Readers
2010

Ship Breaker utspelar sig i en framtid där havsytan har stigit och gamla gränser och regler har suddats ut. I den här världen bor Nailer. Hans liv kretsar kring de stora tankerfartyg som ligger strandade på en okänd plats i världen och hans jobb är att tillsammans med andra barn och tonåringar bärga den metall som kan räddas från fartygens innandömen. Det betyder långa timmar i mörka gångar och smala ventilationstrummor utan några skydd. Men osäkerheten med ett jobb är bättre än den utan, något Nailer vet mycket väl då hans pappa driver från det ena våldsamma uppdraget till det andra där det enda målet är att få ihop pengar till droger.

Det som håller Nailer uppe i en värld fylld av våld är hans bästa vän Pima och hennes mamma och hoppet om ett det en dag kan bli annorlunda. Och efter en gigantisk storm (”a city killer”) förändras allt, för havet har sköljt upp ett litet skepp fyllt med rikedomar och en flicka som lovar att allt kan bli bättre, bara de hjälper henne…

Tills det Nailer och Pima hittar Nita, arvtagare till ett imperium, bygger Bacigalupi sakta upp en värld som fascinerar mig mer och mer för varje sida jag läser. Var befinner de sig, dessa människor från världens alla hörn? Och vad hände egentligen med de drunknade städerna, de som Nailer skymtar på havsbotten, för evigt försvunna efter de gigantiska stormar som sveper över landet?

Efter att Nita kommer in i bilden, flickan med mjuka händer och ett knivskarpt intellekt, börjar äventyret och flykten. För den som kontrollerar Nita styr över enorma tillgångar och det är inte ont om folk som vill få tag i henne. Bacigalupis språk är väldigt poetiskt men aldrig långrandigt och med hjälp av enkla medel bygger han upp en helt ny värld där allt är välbekant men inget är sig likt. Ship Breaker kallas omväxlande för dystopi, sci-fi och bio-punk men jag skulle vilja säga att den är alla tre. En framtid vi aldrig önskat oss, med teknologi vi bara drömmer om och genmodifierade, lojala hybridsoldater som en del av vardagen.

Persongalleriet som byggs upp är utförligt och enigmatiskt, alla har en historia som man som läsare får små, snabba glimtar av. Bikaraktärerna är både lätta att tycka om och att avsky. Min fascination för teknologin som skapat hybridsoldaterna kommer antagligen tillåtas blomma ut i den fristående forsättningen The drowned cities men det bästa är trots allt personerna, de som riskerar allt för ett bättre liv. Bacigalupi håller upp en förvrängd spegel mot vår värld och resultatet får mig att tappa andan.

Malin

Annonser
2 kommentarer leave one →
  1. 5 juni, 2012 2:45 e m

    Låter riktigt bra. Ship breaker har just stigit ett par steg på min att-läsa-lista ;)

Trackbacks

  1. Day 6 – A book that makes you sad « Unga böcker

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: