Hoppa till innehåll

Alter ego + Den nya Isabel

28 maj, 2012

Collings förlag hamnade på Unga böckers radar för att de ska ge ut ungdomsböcker i tillägg till sin övriga utgivning. I augusti kommer ungdomsromanen Doktor Kessners hemlighet, men innan dess har förlaget gett ut två noveller, Alter ego och Den nya Isabel.

I går var det Mors dag, och jag föll för Mansfields Den nya Isabel till min mamma (mamma, jag vet att du inte läser regelbundet, men om du ser det här, kan du ignorera det tills paketet har anlänt?). Sedan ville jag inte vara sämre själv, så jag passade på att läsa bägge novellerna.

Alter ego är skriven av Adam Hansson (som också författat Doktor Kessners hemlighet) och handlar om en framgångsfixerad reklamare. Inte en helt lätt huvudperson att tycka om, och någon som verkar passa ypperligt på bloggen Reklamare som har halsduk inomhus. Daniels drömliv består av en sak, jobbet, och när det hotas faller allt annat sönder samtidigt.

Katherine Mansfield var aktiv i början av 1900-talet (hon hängde med Virginia Woolf). I Den nya Isabel fångar hon problematiken med avstånd, fysiska och mentala, i ett förhållande och novellen är lika aktuell nu som för hundra år sedan. Vill man verkligen ha ett nytt liv om det innebär att det gamla oundvikligen måste försvinna?

Det bägge novellerna har gemensamt är att de är startskott på berättelser; de ställer frågor men ger inga svar. Det gör att jag vill läsa mer av bägge författarna (och förhoppningsvis är Penguin-utgåvan av Katherine Mansfields samlade noveller redan på väg i posten!). Ett plus med novellerna är deras storlek, de är otroligt små och söta. De är bekväma att läsa och packa i handväskan eller fickan, och lika stora som en handflata (förutsatt att du har en handflata i storleken 15×10 cm).

Malin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: