Skip to content

Lou!

23 maj, 2012

Lou! 1 Dagboksdagar/2 Sommarblues
Julien Neel
Övers. Lotta Riad
Wibom Books
2009

Det kan hända att utsidan får dig att tro att detta är en barnbok. Det kan också hända att nätbokhandeln talar om för dig att detta är böcker för 9-12-åringar. Allt detta är sant. Julien Neel, som skapat berättelsen om Lou, säger att det är böcker för alla. Även det är sant.

Det var länge sedan jag skrattade så mycket när jag läste en bok som när jag stiftade bekantskap med kärlekstrånande, uttrycksfulla och väldigt roliga Lou, hennes tv-spelsgalna, science-fiction-skrivande mamma (sistnämnda är alltså vad hon bör göra, förstnämnda är vad hon gör istället – till Lous förtret) och deras knasiga, sura och identitetskrisande katt.

Katten [Felinus larvus]: Ett ryggradsdjur (mer eller mindre) som bor i våran tvättkorg för det mesta. Vi har en enkel deal med honom: vi ger honom mat och husrum och i utbyte får vi ingenting.

I en ytterst välsvarvad symbios av bildrutor och pratbubblor skapar Julien Neel en tecknad värld som känns både äkta och humoristiskt stereotypisk. Jag avgudar Lous griniga mormor, som bråkar och skriker på sin granne (som själv skriker och gormar bäst han kan), som bara bjuder på brysselkål och som aldrig tycks vara nöjd med något Lou, och i synnerhet hennes mamma, gör. Men så kommer de där stunderna, då även den suraste av mormödrar visar sig ha ett gott hjärta, och man kan inte låta bli att leendes blinka bort tårarna.

Fem böcker finns utgivna om Lou på svenska. Förlaget som ger ut dem är Wibom Books, ett serieförlag som startades 2009 just därför att grundaren Lisa Wibom snubblade över berättelsen om Lou och inte kunde motstå henne. Det kan inte jag heller, det här är text- och bildglädje på hög nivå! Min enda invändning är att format och omfång leder tankarna till typisk-barnbok och medför dessutom att de tar slut på tok för fort. Så med hopp om extended versions, men även utan, rekommenderar jag dessa böcker starkt och med massor av värme. Till alla som överhuvudtaget kan läsa. (Så, eh, det där paketet du fick med posten mamma, som liknar och känns som en bok … det är ingen bok … det är … en skärbräda. Såattduvet.)

Sofia

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: