Hoppa till innehåll

Rör mig inte!

26 april, 2012

Rör mig inte!
Tahereh Mafi
Övers: Carina Jansson
B. Wahlströms
2012 

Egentligen borde jag kanske vänta med att skriva om den här boken. Vänta för att samla mina tankar, väva samman och låta avstånd i tid avgöra vad jag känner inför den, sedan ett par dagar tillbaka, avslutade läsupplevelsen. Jag borde kanske det, men nu gör jag inte det.

För det ÄR en bra bok. Eller snarare; det är en bok med ett förtrollande vackert språk och uttryckssätt. Under hela läsningen kunde jag inte låta bli att förundras över hur skickligt översättaren har bundit ihop ord och meningar och skapat ett flyt som rinner genom fingrarna likt finkornig sand, som vatten, som tankefragment, omöjliga att fånga. Flyktigt och fragmentariskt. Efter hundrafemtio sidor börjar man förvisso känna viss mättnad. Men inte så att man överväger att sluta tugga i sig sida efter sida, nej då. Det fortsätter att vara en fin bok, en utmärkt verklighetsflykt.

”X-men möter Twilight” påstår förlaget och jag nickar medhållande (samtidigt som jag stryker över Twilight). Handlingen kretsar kring sjuttonåriga Juliette, flickan vars beröring är dödlig och som fått henne inspärrad på mentalsjukhus. Det är framtid, i en karg och hård värld som styrs av Återetablissemanget och där inga årstider existerar och inga fåglar längre flyger. (Deppigt.) Men en dag slängs Adam in i Juliettes cell, liksom i hennes misärfyllda tillvaro. Och det rör onekligen till det ännu mer för Juliette (som om hon inte redan hade det lite tufft liksom). Hennes kraft anses av Återetablissemanget vara ett vapen och den unge befälhavaren Walter vill till varje pris att hon ska foga sig, ställa sig på deras sida.

Rör mig inte! är första delen i en trilogi, något jag helt hade missat. Det gick upp för mig först när jag började närma mig slutet och en upplösning kändes alltför avlägsen. Så fler böcker av Tahereh Mafi, denna tjugotreåring från Kalifornien, är att vänta alltså! Och vore inte detta en bra story att göra film av? Jomenvisst, tur då att filmrättigheterna såldes redan innan boken kom ut!

För att öka suget efter att läsa boken föreslår jag att ni ser boktrailern:

Sofia

4 kommentarer leave one →
  1. 26 april, 2012 7:56 e m

    Håller själv på att läsa Rör mig inte just nu, tycker att språket är både vackert och lite jobbigt. Boktrailern är riktigt snygg, får mig att undra hur den skulle se ut som film :)

  2. 5 maj, 2012 7:30 f m

    Jag fick boken igår! Tack så mycket! =)

Trackbacks

  1. Möt Ransom Riggs och Tahereh Mafi – i kväll! « Unga böcker
  2. Frukostmys på Forma Books « Unga böcker

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: