Skip to content

Elin under havet

23 april, 2012

Elin under havet
Sofia Malmberg
Rabén & Sjögren
2012

I torsdags var jag på ungdomsboksfrukost på Rabén och Sjögren och fick bland annat höra debutanten Sofia Malmberg prata om sin grafiska roman Elin under havet. Det är en bok som gör ont att betrakta. Ont för att den är så utsökt vacker, så enormt tilldragande och lockande att jag får gåshud. Men det är också en tung bok, en bok med ett svårt och hemskt tema, ett ”redskap att använda i samtal om det svåraste svåra”. Det är en bok om grooming.

Författaren förklarade termen med orden ”förslagen uppvaktning”. Hon har själv en bakgrund inom organisationen Hopp (riksorganisationen för sexuella övergrepp) samt Bris och torde således har rätt bra koll på ämnet. Och det tycker jag att hon har. På ett finkänsligt och vackert sätt iscensätter hon med få och ganska enkla medel Elins ensamhet och utanförskap, visar hur lätt hon faller för den uppmärksamhet som tränaren André ger henne och hur detta mynnar ut i ett övergrepp som ger sådana obehagskänslor att jag tvingades andas djupt ett par gånger. Samtidigt är det smakfullt illustrerat, om man nu kan uttrycka det så. Rabén & Sjögren inflikade i samtalet med Sofia Malmberg att de diskuterat mycket kring detta inför utgivning; hur mycket är okej att visa? Och vilken målgrupp är lämplig? I slutändan blev det från ca 11 och uppåt, med motiveringen att det är vid den åldern som barn börjar tillbringa mycket tid på nätet.

Jag tycker absolut att det här är en bok som fungerar väl för den tänkta målgruppen, men likaså är den ett måste i crossover-facket. Elin under havet är en underbart vacker liten pärla i all sin hemskhet och jag hoppas att Sofia Malmberg fortsätter att producera bild och text som fokuserar på ämnen man inte talar tillräckligt mycket om. På det sättet kanske vi faktiskt börjar göra det i högre grad.

Sofia

#måstefortsättaprataomdet

PS. Sofia Malmberg signerar sin bok på Staffars serier på Bellmansgatan 26A den 24 april kl 17-18.30. Sväng förbi vetja! Och förresten, här kan du läsa ett smakprov.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: