Skip to content

Unga författare & The List

3 april, 2012

Alla känner vi till de stora författarnas berättelser, hur de började skriva så fort de kunde greppa en penna (ok, inte riktigt, men ni förstår vad jag är ute efter) och hur de har otaliga gamla berättelser i en skokartong uppe på vinden. Men det var då det.

I lördags hade New York Times en spännande artikel om självpublicerande unga författare. Varför spara sina manus på en skräpig vind, när man med lite övertalning kan få sina föräldrar att sponsra utgivningen?

Motargumenten lyder att det är dåligt för ungdomarnas moral, att aldrig få höra ett nej (vilket de flestas utgivningsprocess består av när de går via förlag). Men jag är benägen att hålla med den förälder som liknar det vid lacrosseutrustning. Tycker man så mycket om att skriva att man vid fjorton års ålder producerar en fullfjädrad berättelse på flera hundra sidor, är det så hemskt att få den upptryckt? Ja, det kan hända att den står och dammar hemma hos släkt och vänner som inte hade hjärta att säga nej, men den kan också sälja så mycket att den täcker sina egna kostnader, vilket Ben Heckmanns bok gjorde. Och vem skulle inte vilja njuta av den känsla som Heckmann beskriver:

“The first time I held my own book, it was an amazing feeling, so overwhelming,”

Från självpublicerande författare till storförlag, hur bra är det inte att få läsa utdrag ur böcker som man gått och funderat på? I går la This Is Teen upp länkar på sin Facebooksida till The List, The False Prince, Take a Bow och Above.

Förutom The List av Siobhan Vivian, som verkar vara en Mean Girls på steroider om första kapitlet är en tillförlitlig indikation på resten, så vill jag gärna läsa Elizabeth Eulbergs (författaren till Prom & Prejudice) Take a Bow, som handlar om en grupp ungdomar med storslagna drömmar om New York City High School of the Creative and Performing Arts. Min favvis efter provläsningen: Carter Harrison, avdankad barnstjärna som så gärna vill ha något normalt i sitt liv.

Malin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: