Hoppa till innehåll

Oblivion High

23 mars, 2012

Oblivion High del 1: Bortbytingen
Johanna Koljonen & Nina von Rüdiger
Kolik förlag
2012

Näcken har kommit till Upplands Väsby och han är bildskön som få och passar på att ta för sig av livet på högstadiet. Den stackars japanska utbytesstudenten vars plats han tog har det dock inte riktigt lika roligt på en okänd plats i den nedre världen.

Näcken, eller Nix som han föredrar att kallas, tar alltså helt sonika Masatos plats och flyttar in hos Soon Mi, en av bokens huvudkaraktärer. Men Soon Mi och hennes bästa vän Nin, som bägge är ganska långt ner i skolans hierarki, anar snabbt att något inte står rätt till med utbytesstudenten (och det är inte bara hans totalt misslyckade försök att låtsas veta något om japanskt mode som avslöjar honom). Trots det påverkar Nix dynamiken i klassen och frågan är om han kommer göra livet bättre eller sämre för de två vännerna.

Det är Kolik förlag som gett ut Oblivion High. Den kom ut i Finland först, och till den svenska publiceringen så uppdaterades en del texter och illustrationer. Det är den klassiska högstadiesituationen, och den totala frustrationen det innebär att vara lägst i hierarkin (seriöst, i sexan var man cool, *host*, och sen i sjuan fick man börja om på nytt igen, var är rättvisan i det?). Det finns de coola men ack så vidriga tjejerna, det finns groupies, outsiders, och så klart, en kille i ett band.

Koljonen beskriver i slutet av boken hennes och von Rüdigers samarbete och hur hon ville ha svaret på frågan varför. Varför kom Näcken till Upplands Väsby? von Rüdiger var mer intresserad vad och hur. För ”[i] en manga kanske man ringer efter en pizza men får en gudinna i stället och det är inget underligt med det – och det intressanta är vad som händer sedan.” Utmaningen verkar ha varit att hitta en fungerande brytningspunkt mellan svensk och japansk berättarstil. Jag tycker de har lyckats. Dialogen är klassiskt svenskt högstadiesnack men tecknarstilen får Upplands Väsby att framstå som exotiskt.

Manga tillåter ett helt annat metaperspektiv än vad en vanlig berättelse gör. Samtidigt som du kan ta del av det som pågår här och nu i teckningarna får du ytterligare förklaringar i form av separata sagor, skoluppsatser och undersökningsrapporter. Tillsammans väver de en bild av en värld du som läsare bara fått se en flik av än så länge. Jag hoppas på många fler delar i serien, för jag vill veta mer om alla karaktärerna.

Brukar du inte läsa manga? Gör det ändå. Gör det för att ta del av Koljonens snabba dialoger och von Rüdigers teckningar. Tro mig, du har inte levt förrän du sett den klassiska svenska kulturtanten eller killar i palestinasjal tecknade i mangastil.

Jag köpte min kopia (och fick den signerad, squee!) på sci-fi bokhandeln i Stockholm. Förutom Koljonen och von Rüdiger så fanns även Kim W. Andersson på plats. Jag klappade på hans senaste bok Alena, men måste erkänna att jag blev skrämd bara av att bläddra i den.

Till sist, med tanke på att jag till vardags befinner mig i en helt annan landsdel, passar jag på att önska mig fler författarevents på andra ställen i Sverige än Stockholm. Det är bra att drömma stort.

Malin

2 kommentarer leave one →
  1. 23 mars, 2012 1:36 e m

    Åtminstone lite relaterat till inlägget:
    Är det fortfarande manga om det är svenskt? Jag kan ingenting om manga (och har aldrig läst), men jag trodde att det var som fetaost och salladsost ungefär. Bara japansk manga är manga och allt annat bara liknar det?

    • 23 mars, 2012 1:46 e m

      På förlagets hemsida använder de ordet mangaformat, kanske det fungerar lite som dryck med ciderkaraktär? Den benämns också som serieroman men med tanke på att manga bara är det japanska ordet för serier så borde det funka. Då ska man iofs inte bortse från det faktum att man i väst främst säger manga om serier från Japan eller av japanska tecknare/författare. Tecknarstilen är dock så utpräglat japansk att det nästan bara hade blivit förvirrande om man bara kallar det för serieroman. Någon ytterligare markör kan därför vara bra för att tydliggöra :).

      /Malin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: