Skip to content

The Bell Jar

27 februari, 2012

The Bell Jar
Sylvia Plath
Faber & Faber
1963

Jag har den dåliga vanan av att varje gång bli lika överraskad av hur bra klassiker är. Som om den tunga känslan från skolans ”måsteläsning” (ja, Markurells i Wadköping, ni har mycket att stå till svars för) på något vis för evigt blivit förknippad med klassiker, och när de visar sig vara lätta att läsa och försvinna in i så kommer förvåningen som ett brev på posten. Och gissa om det är lätt att försvinna in i The Bell Jar.

Boken handlar om Esther Greenwood, som blivit en av flera utvalda unga kvinnor som får arbeta på ett modemagasin i New York under sommaren, som ett avbrott från den vanliga studierutinen. Det är eleganta middagar, gåvor och deadlines som ska hållas. Hela tiden försöker Esther se under ytan, att hitta det New York och det liv hon tror är dolt för henne. I glimtar får läsaren ta del av hennes bakgrund, som skiljer sig drastiskt från det hon upplever i New York, och hennes liv på universitet under terminerna.

Plath beskriver den varma, loja hettan från ett somrigt New York och Esthers känsla av osynlighet och instängdhet otroligt väl. Man kan nästan ta på den dallrande luften, och på Esthers tilltagande isolering från omvärlden. När hon reser hem från New York, tillbaka till villaförortens levnadsöden, är det som om all luft går ur henne. Kvar finns en vilja som driver henne ut i tusen riktningar, men bara i tanken. Fysiskt blir hon mer och mer apatiskt, och inget verkar längre värt att anstränga sig för.

Esthers väg in i depressionen, hennes lägsta punkt och okända framtid är fantastiskt beskriven. Hennes känsla av otillräcklighet, oavsett vad hon tar sig för, gör det lätt att slinka in i henne, och förstå exakt varför hon inte längre orkar med livet och dess krav. The Bell Jar är fokuserad på det inre, och det finns ingen tydlig och lättförklarad intrig, i stället får man njuta av språket och våndas tillsammans med Esther, från New Yorks modemagasin till steniga stränder.

Under 2012 ska The Bell Jar bli film, med Julia Stiles som Esther. Fun fact: I 10 orsaker att hata dig sitter Julia Stiles och läser The Bell Jar. Det var faktiskt så jag upptäckte boken första gången, då jag kände igen titeln från mammas bokhylla och prompt plockade ut den för läsning. Mammas förtjusning när jag vid fjorton års ålder slet mig från Terry Pratchett till förmån för Sylvia Plath minns jag än i dag.

Malin

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: