Skip to content

Fire

23 januari, 2012

Fire
Kristin Cashore
Gollancz
2009

Fire är ett monster. Hon ser ut som en människa, är uppvuxen bland människor och sörjer och gläds som en människa. Men hon kan aldrig passa in. För i Cashores värld är monster förtrollande. Det spelar ingen roll om allt de vill är att slita dig i stycken, om de fångar din blick går du dem villigt till mötes. Det som utmärker monster är deras klara färger, och den magnetiska dragningskraft som de har på sin omgivning. Om man klarar av att motstå ett monster, vare sig det kommer i formen av en liten kattunge eller människa, beror helt på vilken typ av viljestyrka man besitter.

Sen hjälper det kanske inte att Fire är det sista mänskliga monstret i landet Dells, och att hennes pappa var den förre kungens mest hatade och sadistiska rådgivare. Hon har levt ett skyddat liv långt från huvudstadens intriger men med krig på väg och mordförsök var hon än vänder sig är det dags för förändring. Men hur kan hon ens försöka komma i närheten av ett vanligt liv när omgivningens främsta respons på henne är antingen lust eller hat? Eller, tyvärr allt för ofta, bägge samtidigt?

I boken vävs intriger och komplotter samman, och Fire kastas in i ett liv hon aldrig varit förberedd på. Det är slagfält, hovintriger och överraskande kärlek.

Det första jag reagerar på är Fires otroliga utsatthet. Hon kan inte ens titta på sin egen spegelbild utan att förstummas, och hon skyr speglar som pesten. Hon kan manipulera andras tankar, men vill inte använda den förmågan som har gjort henne och hennes far så avskydda. Hon har så mycket makt men hon är fortfarande maktlös.

Fire är en syskonbok till Graceling, och de utspelar sig i samma värld men i helt olika länder. Jag skulle vilja kalla Fire en förklaring till Graceling, och det blir definitivt mer spännande att läsa dem i ordningen de gavs ut än i den kronologiska ordningen. Fire flödar också på ett helt annat sätt än Graceling, som jag tyckte kunde bli lite hackig eller snabb i vändningarna i bland. Nästa bok i trilogin heter Bitterblue, och handlar om den galne kungen Lecks enda dotter. Den ska komma första maj i år, och jag är riktigt sugen på att se om den kan knyta ihop de bägge tidigare böckerna och de potentiella intriger som läsarna har fått ta del av.

I Fire finns det klassiska mötet mellan godhet och ondska, men det blir aldrig endimensionellt. I stället visar Cashore världens alla grå nyanser genom välskrivna karaktärer vars styrkor och svagheter gör dem levande.

Kristin Cashore har en egen blogg, This Is My Secret, där man kan läsa om hennes författarskap, uppdateringar om Bitterblue och (om man skulle ha vägarna förbi Australien) var hon kommer att prata om sina böcker härnäst (varför är det så dyrt att resa till Australien?).

Malin

Annonser
2 kommentarer leave one →
  1. 23 januari, 2012 3:30 e m

    Köpte den precis av en annan bloggare. Ska bli kul att läsa =)

Trackbacks

  1. Unga böcker

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: