Skip to content

Lilla Piratförlaget

16 januari, 2012

Ett år efter att Lilla Piratförlaget grundades är det dags för utgivningspremiär. Den 30 maj utkommer Bockarna Bruse på Badhuset av Bjørn F. Rørvik och Gry Moursund (ill) och därefter följer en rad andra barnböcker för att, så långt vi i nuläget får veta, kulminera i en återutgivning av Ulf Stark och Anna Höglunds (ill) Kan du vissla Johanna.

Förlagschef Erik Titusson, som leder arbetet, säger att ”Lilla Piratförlaget ska ge ut böcker som barn kan spegla sig i, drömma sig bort med och – vem vet – kanske förstå världen lite bättre. Att då få samarbeta med författare som Moni Nilsson, Cecilia Lidbeck och Ulf Stark känns helt fantastiskt.”

Tanken är att Lilla Piratförlaget ska vara ett litet förlag med begränsad lista och en utgivning riktad till 0-18-åringar. Tyngdpunkten kommer dock att ligga på böcker för 4-12-åringar. Dessutom har förlaget för avsikt att introducera nya utländska författare och illustratörer på den svenska marknaden. I år är det Gry Moursund som är en uppskattad norsk illustratör, vars genombrott Bockarna Bruse på Badhuset, med text av Bjørn F. Rørvik, kommer att översättas av Pija Lindenbaum.

Lilla Piratförlagets hemsida ligger på en bloggplattform där Erik Titusson med jämna mellanrum skriver små förlagsrelaterade inlägg som är väl värda att läsa. Har du skrivit en barn- eller ungdomsbok som du tror skulle passa in i förlagets profil? Titusson har i fyra punkter sammanfattat vad man bör tänka på när man skickar in ett manus.

Jag är naturligtvis väldigt nyfiken på vilken typ av ungdomsböcker förlaget kommer att ge ut med tiden. Gissar mycket svenskt. Och förmodligen utan några större indikationer på crossover eller unga vuxna-kategorin. Det här känns som ett traditionellt barn- och ungdomsförlag även om deras intention att presentera hittills i Sverige outgivna utländska författare är mycket spännande. Innehållet i förlagets utgivning ska dock präglas av ”värme, humor och medmänsklighet” så jag misstänker noll böcker av samma kaliber som Gro Dahles eller Oscar K:s. Men det är väl helt okej. Alltid trevligt med böcker man utan vidare betänkligheter vågar läsa för barnen man passar (säger hon som om barnpassning vore en frekvent återkommande aktivitet i hennes liv …?). You know what I mean.

Sofia

Annonser
2 kommentarer leave one →
 1. 22 januari, 2012 7:08 e m

  Hej! Roligt att läsa din kommentar. Jag är ett stort fan av Oskar K:s bilderböcker – särskilt Idiot! och Børnenens Bedemand av Oskar K/Dorte Karrebaek, som jag verkligen tycker är böcker om medmänsklighet. Så räkna med böcker av den kalibern i framtiden!

  • 24 januari, 2012 10:34 f m

   Vad kul att höra, Erik! Och tack för tipset om Børnenes bedemand, den har jag inte läst.
   /Sofia

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: