Skip to content

Torsdagstips – YA i science fiction

12 januari, 2012

I dag tipsar jag om två fantastiska sci-fi böcker (eller mer korrekt, långa gosiga serier). Även om böcker för unga vuxna är fantastiskt varierade så brukar science fiction hamna lite på en helt egen kant. Därför vill jag visa att alla problem man kan ha med att hitta sin plats i världen, bli kär och få sitt hjärta krossat (under en grym militärklack) är minst lika bra när de utspelar sig på främmande planeter och i rymden. (Kanske bättre? Det är ju trots allt rymden!)

The Vorkosigan Saga av Lois McMaster Bujold. Jag rekommenderar att börja med Young Miles. Coming of age, fast i en helt annan galax och med rymdrevolution. Vad kan bli bättre?

Vatta’s War av Elizabeth Moon. Börja med Trading in Danger och möt Ky Vatta, en ung kvinnlig rymdkapten som försöker hitta sig själv i förhållande till samhället och sin familj. (Jag vet inte hur jag lyckades att få en så spännande bok att låta fullt så Hallmark, när den definitivt är sci-fi channel.)

Fördelen med dessa serier är att du som läsare får följa huvudpersonen från tonåren och vidare. Så tycker du att ångest över att växa upp och finna sin plats i världen har en begränsad underhållningsfaktor så finns det även rymdstrider, kärlek, vapen och intriger på hög nivå i två välskrivna paket.

Malin

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: