Skip to content

The Geek Girl’s Guide to Cheerleading

4 januari, 2012

The Geek Girl’s Guide to Cheerleading
Charity Tahmaseb &  Darcy Vance
Simon Pulse
2009

Bethany är en nörd. Hon kan cheat-koder till tv-spel, vet hur man ordvitsar om Lara Croft och skriver specialkrönikor för skoltidningen. Och hon trivs alldeles utmärkt med det. Hon har vänner, en härlig familj och tycker om skolan. Hon har visserligen en gigantiskt crush på ouppnåeliga Jack Paulson, skolans basketstjärna, men hon kan leva med det eftersom han är totalt ointresserad av allt som inte är runt, orange och studsar.

Bethanys bästa vän, Moni, är dock mindre road av att bara hänga med nördpojkar som tror att onlinespel utgör bra substitut för en riktig dejt och som dessutom alltid dreglar över skolans hejaklackstjejer när de går förbi. Hon bestämmer därför att de ska gå på try-outs för hejaklacken, och som bästa vän är det bara för Bethany att bita ihop, lära sig ramsorna och hur man går ner i spagat.

Sedan händer det otänkbara, de kommer med. Tyvärr försvinner inte alla deras problem magiskt, utan faktum kvarstår att pojkar är svårtolkade, föräldrar är konstiga, småsyskon i vägen och vänner oförstående.

För inte nog med att de populära killarna och tjejerna i skolan inte riktigt fattar vad Moni och Bethany håller på med, deras gamla gäng undrar om de är helt från vettet. Så hur balanserar man mathletes med cheerleaders, pompoms med avancerad engelska och nya kärleksintressen med gamla?

Jag tycker så mycket om den här boken för att den undviker klichéer. Eller rättare sagt, den är full av alla tänkbara klichéer men inget slutar som man tror det ska göra. Alla sportkillar är inte as, alla dysfunktionella familjer är inte hemska och alla hejaklacksledare är inte psykotiska (även om Sue Sylvester självklart är drottningen av dem alla). Det är också kul att se cheerleading beskrivas som den sport det faktiskt kan vara, med viktlyftning, konditionsträning och svett.

The Geek Girl’s Guide to Cheerleading är lättsam och väldigt underhållande. Den skönmålar inte high school, men det är ingen misär heller. Den visar livet som det är mest; kaos, kärlek och vänskap. Och så kan jag inte låta bli att avguda det faktum att karaktärerna verkligen pratar med varandra. De sitter inte tysta och melankoliska hemma på rummet och undrar vad som har hänt, utan riskerar att bli sårade för att få svar. Kommunikation ftw!

Malin

Annonser
5 kommentarer leave one →
 1. Jonas permalink
  4 januari, 2012 4:24 e m

  Hur framställer den ”att vara nörd”? I min mening har kommersialiseringen av nörden fått hela konceptet att bli mer glorifiering av modeval ich mindre förståelse för att nördar kommer ifrån människor som inte fått vara med (som kulturellt fenomen, inte som ‘alla individer’).

  Generellt är jag skeptisk till glorifiering, och det vore kul med kulturella produkter som inte glorifierar och profaniserar att vara nörd – så som hipstertrenden gör – utan hade ett lite fräschare angreppssätt.

  • 5 januari, 2012 10:07 f m

   Det handlar verkligen inte om modeval i den här boken, utan mer om personer med särintressen, och också (det vore inte High School utan det) vilken grupp man tillhör. Det är inte så mycket glorifiering som försiggår, mer ”nörden i sitt naturliga habitat”. Jag kan inte påstå att det är ett nyskapande koncept, det som är lite ovanligt är väl snarare att de flesta trivs med vad de är, även om de vet att de placerar dem längre ner på skolan hierarkiska ordning.

   /Malin

 2. 4 januari, 2012 5:57 e m

  Geek Girl får nog göra sällskap med Gösta Berling under G på min alfabetiserade läslista. Något säger mig att den här kommer att bli läst först :)

  • 5 januari, 2012 10:04 f m

   Man vill så gärna vara duktig och ta itu med klassikerna, men när det kommer till berättardriv, himlastormande kärlek och intriger så dras man ändå av någon anledning till YA-böckerna ^^ (och jag diggar ändå Lagerlöf stenhårt).
   /Malin

 3. 4 januari, 2012 8:26 e m

  Åh, jag blev sjukt sugen på att läsa denna utifrån din beskrivning :) den låter som något jag skulle tycka om. måste komma ihåg den tills nästa gång det är dags att införskaffa ny läsning …

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: