Skip to content

Figment – Dream School

20 december, 2011

När jag skrev om Wattpad här på Unga böcker för ett tag sedan undrade jag om det fanns något liknande i Sverige. Än så länge har jag inte hittat något mer än Kapitel 1 men jag har snubblat över en till amerikansk sajt, denna gången uteslutande för ”people in their teens and twenties”. Det är Figment, där du kan skriva egna berättelser, läsa andras och kommentera samt ta del av författarintervjuer och läsa utdrag ur böcker (ja, och mycket mer). FAQs svarar på det mesta man undrar över och det är ett riktigt genomtänkt community.

Så varför hamnade Figment i blickfånget denna gång? Jo, för att fira sin ettårsdag så har de gett ut Dream School av Blake Nelson, uppföljaren till hans bästsäljande YA-roman Girl från 1994. Dream School publicerades nämligen först som en följetong på sajten, och med responsen den fick tyckte grundarna att den skulle vara ett bra första steg på deras utgivningsbana. De kommer inte ge ut ett bestämt antal böcker per år, men om de hittar rätt titlar så är de villiga att satsa på dem utanför sajten också.

Huvudmålet är dock inte att sajtens medlemmar ska bli publicerade, utan att de ska kunna utveckla sin skrivarförmåga, något Lewis, en av grundarna, är tydlig med:

“Agents and publishers are around the site a little bit, so that does happen,” Lewis said, “but we see it as a place for young authors to create a fanbase for themselves, a place they can test material and watch their audience grow.”

Jag tycker att det är ett jättespännande sätt att låta unga förmågor utvecklas och få hitta sin egen röst. Kanske något liknande hade varit aktuellt i svenskt format?

Malin

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: