Skip to content

Att publicera på egen hand – magi eller misstag?

12 december, 2011

Jag är väldigt kluven när det kommer till självpublicerande författare. Jag har sett flera utmärkta exempel, och så har jag sett otaliga katastrofer där allt jag undrat är: Dear God why? (Ja, du medelålders man som skriver deckare i närmiljö om en cynisk polis som bor på en ö och spelar trumpet, jag menar dig).

Och ändå kan jag inte låta bli att fascineras av det, för det kräver så otroligt mycket arbete och jävlar anamma att skriva, redigera, trycka och sälja in sin egen bok. Så när Publishers Weekly hade en artikel om Brittany Geragotelis, kvinnan bakom självpublicerade Life’s A Witch, måste jag läsa. Och fascineras.

Geragotelis har en bakgrund inom skrivande, hon arbetar som redaktör på magasinet American Cheerleader, och hon har dessutom skrivit sex YA-noveller tidigare (opublicerade) och vid ett tillfälle haft en agent. Hon är med andra ord inte en total rookie, utan hon vet vad som väntar. Det spännande med historien är att när hon började skriva sin sjunde novell så gjorde hon det på Wattpad, ett av världens mest aktiva läs- och skrivcommunities. Life’s A Witch är en av de mest lästa böckerna på sajten, 13 miljoner läsare hittills, och Geragotelis har ansträngt sig för att finnas där för dem och svara på varje kommentar som boken har gett upphov till. Kanske var det just på grund av deras stöd som hon valde att självpublicera via  Amazon CreateSpace, trots att hon faktiskt fick ett erbjudande från en förläggare. Att hon bjuder på sig själv och är aktiv inom sociala media, bland annat med sin blogg Brittany the Book Slayer (kom igen, bästa namnet!) hjälper säkerligen också. I intervjun säger hon själv att:

 “My fans want to be a part of the book’s process and they kept asking when they could buy a copy. They become champions for the book. I’m the same way when I read something I like, I want something tangible.”

Och det kanske är det som krävs, en hängiven skara med fans (cirka 13 miljoner eller så) som vill ha din bok, som kan sprida nyheten och som kan finnas där och stötta när du börjar tvivla på dig själv.

Malin

Annonser
10 kommentarer leave one →
 1. Zachan permalink
  12 december, 2011 9:46 f m

  Jag är inte själv så insatt och har inte jättemycket erfarenhet av egenutgivet (förutom alla de mejl man får till bloggen från egenutgivna författare). Ganska mycket tror jag är ”skräp” om man nu får säga så. Jag menar: det finns ju en anledning till att förlag säger nej. Men mycket är nog bra också.

  Förra veckan läste jag den första egenutgivna boken ”Colorado” en hästbok för ungdomar och den tyckte jag faktiskt om. Så som sagt: det finns bra böcker också.

 2. 12 december, 2011 12:56 e m

  Det borde finnas ett forum där självpublicerande författare recenseras, så att vi läsare lättare kan gallra. Eller varför inte en blogg? :) det vore något, det. För som ni säger finns det grymt duktiga författare som hela tiden snubblar på målsnöret, som nästan är utgivna av ett förlag men bara nästan, varför skulle det göra dem sämre? Det kan lika gärna vara förlagen som inte fattar.

  Tjofling!

  • 12 december, 2011 1:53 e m

   Ja, vad finns det egentligen för svenska sidor som skulle kunna motsvara wattpad. Kapitel 1? Jag är inte så insatt, men det känns som om det borde finnas fler. Eller glider man lätt in på t ex fanfiction eller skriver på engelska för att det finns en större publik?

 3. 12 december, 2011 5:44 e m

  Jag tycker det är häftigt när människor ger ut sina egna böcker, även om det kanske inte alltid är så klokt och uppskattat så krävs det (som du sa) en hel del jävla anamma!

 4. 12 december, 2011 6:19 e m

  Läste precis en självpublicerad bok för första gången. Hon hade tre bloggar, sin facebook och twitter listade i boken så social marknadsföring är helt klart viktigt. Jag tyckte mig förstå varför den inte blivit utgiven av något förlag, men jag gillade den.

 5. 13 december, 2011 8:58 f m

  Jag har gett ut bok på eget förlag. Den heter ”Som någon annan bäddar”. Jag har fått fantastiska recensioner för den och Bibliotekstjänst jämförde den med ”Inte utan min dotter”. Dock är det en skönlitterär vuxenbok. Vi är några engagerade personer som har startat egenutgivarna.se Där ska man kunna läsa om egenutgivna böcker och kommunicera med läsarna. Sajten är under uppbyggnad, men håll gärna utkik. Vi kommer inte begränsa genrer.

  • 13 december, 2011 9:33 f m

   Det låter jättespännande, jag får hålla koll allt eftersom det byggs upp!

   /Malin

 6. 17 december, 2011 3:35 e m

  Jag tror på magi … :-) Visst en massa jobb, det är jag helt övertygad om men en fihetskänsla och en feeling av att det är ”ens eget helt och hållet” och den känslan vill jag gärna åt. Den dag det blir dags för mig att ge ut mitt manus kommer jag att ge ut själv, helt eller delvis. Det vill säga fixa med tryckeri och allt runtomkring eller ta hjälp av exempelvis Vulkan.

Trackbacks

 1. Figment – Dream School « Unga böcker
 2. The Dark Heroine: Dinner with a Vampire « Unga böcker

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: