Skip to content

The Diamond of Darkhold

30 november, 2011

The Diamond of Darkhold
Jeanne DuPrau
Yearling
2008

I The Diamond of Darkhold avslutas sagan om Ember. Efter tillbakablicken och förklaringarna man som läsare fick ta del av i The Prophet of Yonwood är vi tillbaka i Lina och Doons postapokalyptiska värld. Det är vinter, maten håller på att ta slut och byn Sparks härjas av sjukdomar.

Mitt i allt detta får Doon tag på en bok som är förvillande lik instruktionsboken för att ta sig ut från Ember, men den här verkar leda till något som skulle kunna hjälpa dem alla genom svåra tider. Efter att ha följt Lina och Doon i två tidigare böcker kommer det knappast som en överraskning att de beslutar sig för att bege sig på ett nytt äventyr, denna gången tillbaka till det mörka, övergivna Ember.

Men är det helt övergivet? Och vad gör man när ens förutbestämda planer vrids upp och ned på mindre än ett hjärtslag?

Boken är ett tillfredställande slut på sagan, och precis som i tidigare böcker är det den överblickande epilogliknande delen över vad som har hänt och som kommer att hända i slutet av boken som verkligen får mig att kippa efter andan, för den öppnar upp för så otroligt många möjligheter. Tyvärr sker ingen större karaktärsutveckling i den här boken, speciellt inte för någon av bikaraktärerna. De verkar vara ämnade för en endimensionell tillvaro. I recensionen av den andra delen av serien, The People of Sparks, tog jag upp karaktären Lizzie som exempel, och även i denna bok är hon dömd till att vara den ultimata desperata tjejen som måste vara någons flickvän. Ja, kära författare, vi förstår att det inte är något att aspirera till, men du måste inte göra det fullt så uppenbart. Det är en av bokens svagheter, visdomsorden trycks in lite för hårt för att ge en aha-upplevelse.

Två saker stannar kvar hos mig efter läsningen; det ena är hur väl DuPrau kan förmedla kärleken till böcker och kunskapen de innehåller, det andra är hur mycket i livet jag tar för givet alltid ska finnas.

Slutligen kan jag säga att jag varmt rekommenderar Ember-serien till den som vill ha något läsvänligt och fantasieggande. Den ligger på den yngre sidan av YA men mycket av budskapen den förmedlar skadar inte att upprepas om och om igen, genom alla åldrar.

Malin

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: