Skip to content

Graceling

28 november, 2011

Graceling
Kristin Cashore
Gollancz
2008

Graceling är renodlad fantasy. Det finns specialkartor, kungar, magiska krafter och helt andra samhällen än vad vi som läsare är vana vid. Det är en härlig, ny värld att försvinna in i.

Det är en värld där vissa barn föds med förmågor som ingen annan har. Det kan vara en fantastisk förmåga att sjunga, baka eller smida. Eller så kan det gå åt helt andra håll; förmågan att läsa tankar, manipulera folks vilja eller till och med att döda. Huvudpersonen, den unga Katsa, har förmågan att kunna ta liv, snabbt, kallblodigt och effektivt. Hon har levt nästan hela sitt liv i skuggan av sin förmåga, och hennes kung är inte sen att utnyttja den för alla typer av terror han behöver.

Och hur umgås man med någon som använts som skrämseltaktik sedan de var tio år gamla? Det korta svaret; det gör man inte. Katsas vänner kan räknas på den ena handens fingrar, men tillsammans med dem har hon försökt bli något mer än det hon har formats till. I hemlighet har de byggt upp ett nätverk, som sträcker sig över landsgränser, för att hjälpa dem som inte kan försvara sig själva och ständigt får leva sina liv enligt sina herrars nycker. Mitt in i maktkamperna och hemlighetsmakeriet snubblar en dag Po, den sjunde sonen till kungen av Lienid, då han försöker leta efter sin kidnappade morfar. Även Po har en förmåga, han kan slåss bättre än någon annan i de sju kungadömena. Men inget är någonsin som det verkar, speciellt inte när det gäller söta pojkar med glittrande ögon.

I Graceling får vi en episk quest (nej, de översatta orden kändes inte lika bra), himlastormande kärlek och moraliska dilemman. Handlingen svämmar över av händelser i vissa delar vilket gör att jag som läsare glider ut på en del sidospår. Cashores skrivande blir också lite kantigt i sekvenser men spänningen håller i sig och kampen för överlevnad och det som är rätt drar åt det klassiska hållet. Katsa är väldigt lätt att tycka om, hon är så van vid att vara den onda i alla scenarion att hon har svårt att se sig som hon verkligen är. Som läsare hejar jag på henne varje gång hon vågar stå upp för sig själv, och för dem hon älskar.

Fire är nästa bok från Cashore, och även om jag inte lyckats lista ut vad den handlar om trots tjuvtitten jag fick i slutet av Graceling (halvdrakar/människor?) så vill jag ändå läsa den. Den ligger på jullistan och väntar.

Malin

Annonser
5 kommentarer leave one →
  1. 28 november, 2011 11:34 f m

    Har faktiskt beställt hem den, fast på svenska. Ser mycket fram emot att få läsa den.

Trackbacks

  1. Fire « Unga böcker
  2. Grave Mercy och vikten av en bra boktrailer « Unga böcker
  3. YA-böcker som borde bli film « Unga böcker
  4. Unga böcker

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: