Skip to content

En liten saga om Augustgalan

23 november, 2011

Halv fem på måndagskvällen möttes förläggaren och jag på Konserthusets trappa. Det var ett kärt återseende förstås, länge sedan sist som det ju var. Tio minuter senare kom vår översättarvän jäktandes, för det är ju så att de som bor närmast alltid kommer sist. (Eller fint folk kommer alltid sent? Något sådant.) Inne i salen var det redan fullt av folk. Förläggare, författare, tv-profiler och radiopratare – den 21 november 2011 var en stor del av kultureliten samlad under ett och samma tak. Det bubblade i glasen, folk trampade lite på varandra i sina försök att nå kompisen/kollegan/handendärsnygge som stod någonstans i mitten av folkhavet och i ett hörn satt två musiker och försökte överrösta sorlet. Det gick sådär.

Bubbliga och glada intog vi sedan våra platser. Kulturministern tog plats på scenen och delade ut Lilla Augustpriset till Cathrine Bengtsson för ”Kärlekssvetten”, en novell som kallades ”en känslomässig jordbävning för läsaren”. Och det är den. Med sin lågmälda ton och fängslande språk behandlar den ämnen, som till viss del är mycket tunga, på ett övertygande och drabbande sätt.

Fler priser delades ut och en hel del glädjetårar fälldes under tacktalen. Ja, hos vinnarna då, jag var lugn som en filbunke. Typ. Historien bakom Elisabeth Åsbrinks bok, liksom innehållet, gjorde även Och i Wienerwald står träden kvar till en värdig vinnare. Det gladde mig att Jessica Schiefauer vann med Pojkarna även om jag skamset måste erkänna att jag inte läst den än. Söta Melissa Horn kom in och sjöng ”Under löven” och försvann hastigt igen innan det var dags för Korparna att ta emot kvällens sista pris. Och Bannerhed med sin gulliga hatt tyckte det var ”kul att en så långsam bok som handlar om jordbruk och fåglar nu ska få fler läsare”.

Och därmed var årets Augustprisutdelning till ända. Men galan var inte slut för det. Förläggaren, översättaren och jag svepte vidare genom vackra salar, med vinglas fastsatta på tallrikskanten (”inte tappa, inte tappa”) i bästa mingelstil. Det var en härlig kväll.

Men vad tycker ni om pristagarna? Var Pojkarna en mer värdig vinnare än, låt säga, Cirkeln?

Sofia

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: